Šef argentinske vlade kaže da bi žetva trebalo da donese ekonomsko olakšanje

Šef argentinske vlade kaže da bi žetva trebalo da donese ekonomsko olakšanje

Argentinska finansijska kriza, koju su obeležile volatilnost kursa i rastuća inflacija, trebalo bi da počne da jenjava u novembru i decembru, uz velike devizne prilive od žetve pšenice, izjavio je u petak Rojtersu šef kabineta Agustin Rosi.

Produženu finansijsku krizu u Argentini pogoršala je žestoka suša koja je ove godine smanjila ključni poljoprivredni izvoz za oko 20 milijardi dolara.

„Ova situacija se završava u novembru, decembru ove godine“, rekao je Rosi, koji je i potpredsednički kandidat na oktobarskim izborima, Rojtersu iz svoje kancelarije u predsedničkoj palati Casa Rosada u Buenos Ajresu.

„Sledeće godine nećete imati sušu, imaćete uštede od 4 milijarde dolara jer ćete imati u funkciji prvu fazu gasovoda Nestora Kirhnera (koji će transportovati prirodni gas iz formacije Vaca Muerta iz škriljaca)“, rekao je Rosi.

„Ovo će dovesti do povoljnog trgovinskog bilansa i povratka rezervi, i podrazumevaće više kontrolisanog kursa. Ovo će odmah smanjiti inflaciju i povratiti kupovnu moć plata.“

Rosi je rekao da Argentina ne treba da devalvira valutu da bi smirila inflaciju, koja je u poslednjih 12 meseci prešla 115 odsto, dok se njen nivo siromaštva približava 40 odsto. To je izazvalo duboku zabrinutost u vladajućem peronističkom bloku, koji se nada trijumfu u oktobru sa aktuelnim ministrom ekonomije Serhiom Masom kao predsedničkim kandidatom i Rosijem kao njegovim potpredsednikom.

Vlada je ograničila pristup stranoj valuti kako bi sprečila dalje odlivanje rezervi centralne banke, a Rosi je rekao da bi dalja devalvacija pezosa samo izazvala dodatne poteškoće.

„(Inflacija) se ne smanjuje naglom devalvacijom… Ne verujemo da je to neophodno u Argentini“, rekao je Rosi.

Vlada levog centra se nada da će zaključiti sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) pre predsedničkih predizbora u avgustu za nove gotovinske injekcije do kraja godine, u okviru postojećeg kredita od 44 milijarde dolara.

„Mi smo optimisti, verujemo da ćemo naći način“, rekao je Rosi o razgovorima sa MMF-om.

Koaliciona vlada predsednika Alberta Fernandesa borila se sa čestim sukobima između svojih frakcija tokom svoje četiri godine na funkciji, ali Rosi je rekao da se to neće ponoviti u budućoj peronističkoj vladi, uz novi široki konsenzus među kandidatima.

Međutim, većina anketara veruje da će se Masini peronisti suočiti sa teškom borbom protiv opozicionih kandidata.