Alkaraz pobedio na debiju u Hopman kupu, ali je Španija izgubila od Belgije

Alkaraz pobedio na debiju u Hopman kupu, ali je Španija izgubila od Belgije

Prvi teniser sveta Karlos Alkaraz obeležio je povratak u akciju posle trijumfa na Vimbldonu pobedom nad Dejvidom Gofinom sa 4-6 6-4 (10-8) u meču Hopman kupa u petak, ali nije mogao da spreči Španiju da izgubi 2-1 od Belgije.

U drugom meču dana, Švajcarska je postigla pobedu nad Francuskom rezultatom 2-1 nakon što je dvojac Selin Naef i Leandro Ridi pobedio Alize Korne i Rišara Gaskea sa 6-4 7-5 u meču mešovitih parova i izborio plasman u nedeljno finale.

Kornet je ranije savladao Naefa sa 1-6 6-3 (10-8) pre nego što je Riedi pobedio Gaskea 3-6 6-3 (10-8) i postavio odluku.

Dvadesetogodišnji Alkaraz, koji je u nedelju osvojio svoju drugu gren slem titulu pobedivši 23-strukog velikog šampiona Novaka Đokovića na travnjacima Ol Ingland kluba, nije uživao u najglatkijem prelasku na šljaku u Nici, u Francuskoj, na svom debiju u mešovitom timu.

Izlazeći na teren nakon što je Elise Mertens pobedila Rebeku Masarovu sa 7-6(3) 2-6 (10-5) i povela Belgiju sa 1-0, Alkaraz je dva puta ispustio svoj servis u vrućim uslovima kako bi pitomo prepustio početni set svom iskusnom protivniku.

Svetski broj 111 Gofin, koji je pobedio Alkaraz poslednji put kada su igrali nakon što je mladić osvojio krunu na US Openu 2022, napravio je brejk u uvodnom gemu sledećeg seta i konsolidovao svoje vođstvo kako bi izvršio pritisak na svog protivnika.

Alkaraz je uzvratio povratkom na 3-3 i iskoristio svoju sreću nakon što su se oba igrača pokolebala na servisu da bi izjednačili meč na setu pre nego što je uključio naknadno sagorevanje sa 0-4 naniže u divljem super taj-brejku da bi zaključio pobedu.

„Nije bilo lako, bio je to težak meč, ali sam zaista srećan što sam se vratio na zemljane terene“, rekao je Alkaraz. „Za mene je to dobra podloga i zaista sam uživao igrajući tenis ovde.

„Osetio sam energiju i ljubav ljudi.

Alkaraza i Masarova, koji su zamenili povređenu Paulu Badosu u timu, potom su pobedili Gofin i Mertens sa 6-3 6-1 u mešovitom dublu.

Španija će sledeći meč sa Hrvatskom u subotu.

Ponovo pokrenuti Hopman kup vratio se u teniski kalendar ove nedelje nakon četvorogodišnjeg odsustva, pošto je izgubio mesto pred Australijan open kao rezultat kratkotrajnog ekipnog takmičenja ATP kupa za muškarce.

Poslednje izdanje Hopman kupa, koje je počelo 1989. i dobilo je ime po velikanu Australije Hariju Hopmanu, videlo je da je Rodžer Federer predvodio Švajcarsku do titule protiv Nemačke.