Brazilac Lula postavlja nova ograničenja na posedovanje oružja

Brazilac Lula postavlja nova ograničenja na posedovanje oružja

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva potpisao je u petak dekret kojim se pooštravaju ograničenja civilnog pristupa oružju u Brazilu, u potezu koji ima za cilj da preokrene politiku vatrenog oružja njegovog desničarskog prethodnika Žaira Bolsonara, piše AP.

Uredbom se smanjuje broj oružja koje civili mogu posedovati radi lične bezbednosti sa četiri na dva, dozvoljena municija za svako oružje smanjena je sa 200 metaka na 50 i zahteva dokumentaciju koja dokazuje potrebu za držanjem oružja.

Takođe zabranjuje civilima da poseduju pištolje kalibra 9 mm, ograničavajući ih na pripadnike policije i vojske.

„Jedna je stvar da običan građanin kod kuće ima pištolj za svoju zaštitu, kao garanciju, jer neki ljudi misle da je to sigurnost. Neka ga imaju. Ali ne možemo dozvoliti da arsenali oružja budu u rukama ljudi“, rekao je Lula u petak tokom ceremonije potpisivanja.

Tokom Bolsonarovog predsedništva od 2019. do 2022. godine, bivši predsednik je rekao da „dobri građani“ treba da imaju pravo da zaštite svoje porodice i imovinu, i olabavio je pravila o posedovanju oružja i municije. Iako Brazil nema ustavno pravo na nošenje oružja, Bolsonaro je tvrdio da „naoružano stanovništvo nikada neće biti porobljeno“.

Procene broja oružja u rukama civila su se više nego utrostručile na 2,9 miliona u zemlji od 214 miliona ljudi, prema Instituto Sou da Paz, neprofitnoj organizaciji koja nadgleda javnu bezbednost.

To je i dalje daleko niže nego u Sjedinjenim Državama, i uprkos povećanju broja oružja, stopa ubistava u Brazilu ostala je stabilna tokom Bolsonarovog mandata. Broj ubistava tokom njegove poslednje godine na funkciji, 2022., bio je oko 47.500 i otprilike jednak stopi iz 2019. godine, prema izveštaju koji je u četvrtak objavio Brazilski forum za javnu bezbednost.

Institut Igarape, još jedan istraživački centar za javnu bezbednost, zajedno sa Sou da Pazom, pohvalio je nova ograničenja u izjavi u kojoj se navodi da su ona „još jedan korak ka povratku odgovornih parametara i pravne sigurnosti u kontroli oružja u Brazilu“.

Lulina vlada ohrabruje građane da prodaju vatreno oružje koje nije dozvoljeno po novim pravilima pre kraja godine ili će se suočiti sa konfiskacijom od strane federalne policije.

Nova pravila takođe učvršćuju status federalne policije kao zvaničnog čuvara oružja, ostavljajući po strani vojsku, koja je ranije imala tu ulogu.

U maju je Lulin ministar pravde nametnuo rok građanima da legalno registruju vatreno oružje u saveznoj policiji. To je ranije obično radila vojska, ali je Lulina nova levičarska vlada bacila sumnju u pouzdanost oružanih snaga u obavljanju te funkcije zbog tendencije mnogih njihovih članova da podržavaju Bolsonara.

„Nastavićemo da se borimo za razoružanu zemlju. Ko treba da bude dobro opremljen oružjem je brazilska policija i savezne oružane snage“, rekao je Lula.

Strelišta koja su se širila tokom Bolsonarove vlade i koja su bila relativno neregulisana, sada se suočavaju sa novim ograničenjima. Mogu da rade samo od 6 do 22 sata. i mora biti udaljen najmanje 1 kilometar (0,6 milja) od škola.

Lulina nova politika takođe menja trajanje dozvole za oružje sa 10 godina pod Bolsonarom na nova ograničenja od tri do pet godina, u zavisnosti od nosioca.