Tim razvija visoko aktivan katalizator za elektrolizu alkalne vode koristeći bor i sumpor

Tim razvija visoko aktivan katalizator za elektrolizu alkalne vode koristeći bor i sumpor

Razvoj tehnologija vezanih za vodonik je od suštinske važnosti za realizaciju i održavanje društva koje je neutralno ugljenikom. Vodonik se dobija elektrolizom vode; međutim, postojeći katalizatori su napravljeni od retkih i skupih metala. Istraživačka grupa koju predvodi Univerzitet Cukuba razvila je novi i veoma aktivan katalizator za elektrolizu vode koristeći bor i sumpor, kojih ima u izobilju i jeftino.

Društvo mora smanjiti stopu iskorišćenja fosilnih goriva i efikasno koristiti obnovljivu energiju proizvedenu korišćenjem solarne energije i energije vetra kako bi se postiglo ugljično neutralno društvo, gde su emisije i apsorpcija gasova staklene bašte uravnotežene. Štaviše, vodonik (zeleni vodonik) dobijen elektrolizom vode korišćenjem obnovljive energije je ključan za smanjenje uticaja na životnu sredinu.

Katalizatori elektroda promovišu reakcije evolucije kiseonika kako bi elektrolizu vode učinili efikasnom. Trenutno se retki i skupi plemeniti metali, kao što su rutenijum i iridijum, koriste za proizvodnju elektrokatalizatora. Međutim, novi materijali elektrokatalizatora koji koriste više i jeftinije elemente moraju se razviti u pokušaju da se osigura održivi razvoj našeg društva.

Istraživačka grupa predvođena Univerzitetom u Cukubi ranije je izvestila o sintezi romboedarskog bor monosulfida (r-BS), koji sadrži bor i sumpor u omjeru sastava 1:1 i koji ima obilne rezerve, kao potencijalni materijal za proizvodnju takvog novog materijala elektrokatalizatora.

U ovoj studiji, objavljenoj u časopisu Chemical Engineering Journal, istraživačka grupa je uspešno sintetizovala r-BS + G (tj. r-BS u kompleksu sa grafenskim nanopločicama koje su ugljenik u obliku ploče). Štaviše, služio je kao elektrokatalizator za elektrolizu vode u alkalnom vodenom rastvoru i pokazao je visoku katalitičku aktivnost za reakciju evolucije kiseonika. Pretpostavlja se da se ovaj katalizator može koristiti u praktičnom sistemu proizvodnje zelenog vodonika nakon daljeg poboljšanja njegove katalitičke aktivnosti.