Pretpostavljeni fragmenti Betovenove lobanje vraćeni u Beč

Pretpostavljeni fragmenti Betovenove lobanje vraćeni u Beč

Fragmenti lobanje, za koje se pretpostavlja da potiču od Ludviga van Betovena, vraćeni su u Beč, gde je sahranjen legendarni nemački kompozitor iz 19. veka, rekli su stručnjaci u četvrtak.

Američki biznismen Pol Kaufman donirao je fragmente, koje je nasledio, Medicinskom univerzitetu u Beču, gde će istraživači istražiti bolesti koje je patio impresario i uzrok njegove smrti.

„Ovde pripadaju kosti, u Beču“, rekao je Kaufman novinarima.

Austrijski mrtvozornik Kristijan Rajter rekao je da 10 fragmenata, uključujući dva veća komada, jedan sa potiljka i jedan sa desne strane čela, ima „veliku vrednost“.

„Ovde smo dobili zaista vredan materijal sa kojim se nadamo da ćemo nastaviti da istražujemo u narednim godinama. To je bila i Betovenova želja“, rekao je Rajter.

Kompozitor se tokom života borio sa bolešću i izričito je tražio da se njegovo telo proučava, dodao je Rajter.

Betoven, čija klavirska, kamerna i simfonijska dela spadaju među najveće zapadne klasične muzike, umro je u 56. godini 1827. godine nakon godina borbe sa nepoznatim bolestima, uključujući sve veću gluvoću u kasnijim godinama.

Veruje se da su fragmenti jedini preživeli fragmenti Betovenove lobanje, dodao je Rajter.

Kaufman — čiji su jevrejski preci pobegli od nacista — rekao je da je pronašao fragmente u maloj kutiji sa izgrebanim natpisom „Betoven“ u porodičnom sefu u francuskoj banci 1990. godine.

Pretpostavlja se da ih je Kaufmanov praujak, austrijski lekar Franc Romeo Seligman, nabavio 1863. tokom ekshumacije Betovenovog tela.

Kaufman je rekao da će fragmenti sada biti dodatno analizirani kako bi se potvrdilo da pripadaju pokojnom kompozitoru, koji je preminuo u Beču.

Dostupni dokazi sugerišu da su autentični.

Grupa američkih naučnika je 2005. objavila da su testovi Betovenove kose i fragmenata lobanje pokazali da je umro od trovanja olovom, što je takođe moglo biti odgovorno za njegov gubitak sluha.

Istraživači u Nacionalnoj laboratoriji Argonne pri Ministarstvu energetike SAD u Ilinoisu rekli su da su fragmenti kostiju, testirani u najmoćnijoj rendgenskoj ustanovi u zemlji, imali visoke koncentracije olova, što odgovara ranijim nalazima olova u njegovoj kosi.

Izvor olova je nepoznat, ali kažu da je možda došlo iz pehara za vino napravljenog od metala.

Alternativno, neki medicinski tretmani u 18. i 19. veku su koristili teške metale poput olova i žive.

Betoven je u dvadesetim godinama patio od bolova u stomaku koji su se progresivno pogoršavali, a kompozitor je video veliki broj lekara u potrazi za lekom.

U martu su istraživači koji su sekvencionirali Betovenov genom koristeći proverene uzorke kose rekli da je otkazivanje jetre ili ciroza verovatno iza njegove smrti izazvane brojnim faktorima, uključujući konzumiranje alkohola.