Boravak u ugroženim naseljima povećava rizik od demencije

Boravak u ugroženim naseljima povećava rizik od demencije

Za starije veterane, boravak u nepovoljnijim naseljima je povezan sa povećanim rizikom od demencije, prema studiji objavljenoj na internetu 19. jula u časopisu JAMA Neurologija koja se poklapa sa godišnjom međunarodnom konferencijom Alchajmerovog udruženja, održanom od 16. do 20. jula u Amsterdamu.

Christina S. Dintica, Ph.D., sa Univerziteta Kalifornije u San Francisku, i kolege su ispitali povezanost između indeksa deprivacije područja i demencije u retrospektivnoj kohortnoj studiji koja je uključivala nacionalnu kohortu starijih veterana. Konačni analitički uzorak uključivao je 1.637.484 učesnika sa najmanje jednom naknadnom posetom.

Istraživači su otkrili da je 12,8 odsto veterana razvilo demenciju tokom prosečnog praćenja od 11,0 godina.

U modelima prilagođenim spolu, rasi i etničkoj pripadnosti, te psihijatrijskim i medicinskim komorbidnim stanjima, veterani u većim grupama u nepovoljnom položaju imali su povećan rizik od demencije u poređenju sa onima iz petine u najnepovoljnijem susedstvu (prilagođeni omjeri opasnosti, 1,09, 1,14, 1,14, 1,16, 1,16, 1,14, 1,16, 1,22, 5 i 5, 5 i 5 li, u poređenju sa prvom kvintilom). Slični rezultati su viđeni ponavljanjem glavne analize koristeći konkurentni rizik za smrtnost.

„Nedostatak u komšiluku bio je negativno povezan sa zdravljem mozga izvan faktora na nivou pojedinca, čak i u populaciji koja teoretski ima jednak pristup nezi“, pišu autori.

Jedan autor je otkrio veze sa biofarmaceutskom industrijom.