Kina kaže da je njen „prioritet“ da spreči potpredsednika Tajvana da poseti SAD sledećeg meseca

Kina kaže da je njen „prioritet“ da spreči potpredsednika Tajvana da poseti SAD sledećeg meseca

„Prioritet“ Kine je da spreči potpredsednika Tajvana i predsedničkog kandidata Vilijema Laija da poseti Sjedinjene Američke Države sledećeg meseca, rekao je u sredu ambasador te zemlje u Vašingtonu, dok Peking pojačava svoja upozorenja protiv putovanja.

Kina, koja na Tajvan gleda kao na sopstvenu teritoriju, pojačala je vojni i politički pritisak u poslednje tri godine da pokuša da primora ostrvo da prihvati pretenzije Pekinga na suverenitet, što vlada u Tajpeju oštro odbacuje.

Na Tajvanu će u januaru biti održani predsednički i parlamentarni izbori, a Lai, predsednički kandidat vladajuće Demokratske progresivne partije (DPP), prednjači u većini istraživanja javnog mnjenja.

Lai pravi ono što se zvanično zaustavlja u Sjedinjenim Državama na putu za i iz Paragvaja za inauguraciju novog predsednika 15. avgusta, izazivajući gnev Pekinga koji je Laija kritikovao kao separatistu. Opširnije

Kineski ambasador Ksie Feng rekao je na Aspenskom bezbednosnom forumu da je „Tajvan kineski Tajvan“ i da ta zemlja želi mirno „ponovno ujedinjenje“, ali tajvanski „separatisti“ napreduju na svom planu, tražeći podršku SAD.

„Oni čak i ne priznaju da su Kinezi. Dakle, ovo je veoma opasan put kojim idu“, rekao je Ksi.
Treba obuzdati provokativne poteze tajvanskih „separatista“, dodao je on.

„Sada je prioritet za nas da sprečimo Lai Ching-tea da poseti Sjedinjene Države, što je kao sivi nosorog koji nas napada“, rekao je Ksi, koristeći Lajevo ime na kineskom jeziku.

Događaj „sivog nosoroga“ odnosi se na veoma očiglednu, ali zanemarenu pretnju.

Predsednica Tajvana Cai Ing-ven i njena vlada su u više navrata nudile razgovore sa Kinom, ali su bile odbijene, jer ih Peking smatra separatistima. I Cai i Lai kažu da samo narod Tajvana može odlučiti o svojoj budućnosti.

Najviši američki diplomata u Tajpeju rekao je u sredu da nema razloga da Kina preduzme „provokativnu” akciju kao odgovor na Laijevo zaustavljanje u Sjedinjenim Državama i da se takvi tranziti dešavaju dugi niz godina i da su rutinski.

U avgustu, a zatim ponovo u aprilu, Kina je organizovala ratne igre velikih razmera oko Tajvana, ljuta zbog avgustovske posete tadašnje SAD Tajvanu. Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi i u aprilu sa predsednikom Tajvana Cai Ing-venom sastali su se sa aktuelnim predsednikom Predstavničkog doma Kevinom Makartijem u Los Anđelesu, dok se vraćala iz posete Centralnoj Americi.