Tata gradi fabriku baterija za električne automobile vrednu 4 milijarde funti u Velikoj Britaniji

Tata gradi fabriku baterija za električne automobile vrednu 4 milijarde funti u Velikoj Britaniji

Indijski konglomerat Tata Group objavio je u sredu planove za izgradnju fabrike baterija za električne automobile vredne 4 milijarde funti (5,2 milijarde dolara) u Britaniji za snabdevanje brendova Jaguar Land Rover, podstičući napore zemlje da postepeno izbaci iz upotrebe vozila na fosilna goriva.

Britanija planira da zabrani prodaju novih visokozagađujućih dizel i benzinskih automobila od 2030. godine, prisiljavajući svoj sektor proizvodnje automobila da prebaci proizvodnju na električna vozila.

Fabrika — prva gigafabrika Tata grupe van Indije — biće izgrađena u Somersetu, u jugozapadnoj Engleskoj, nakon što je lokacija navodno pobedila konkurenciju iz Španije.

„Tata Group će uspostaviti jedan od najvećih evropskih pogona za proizvodnju baterijskih ćelija u Velikoj Britaniji. Naša investicija vredna više milijardi funti doneće najsavremeniju tehnologiju u zemlju“, rekao je predsednik Tata N. Čandrasekaran.

Vlada je saopštila da će ta fabrika biti „ogromni podsticaj za automobilski sektor u Velikoj Britaniji“, obezbeđujući skoro polovinu proizvodnje baterija koja će biti potrebna Velikoj Britaniji do 2030. godine.

Ova investicija bi „obezbedila baterije proizvedene u Velikoj Britaniji za još jednu investiciju Tata Sonsa, Jaguar Land Rover, kao i druge proizvođače u Velikoj Britaniji i Evropi, saopštila je vlada.

Proizvodnja bi trebalo da počne u fabrici 2026. godine, otvarajući do 4.000 radnih mesta i još hiljade u širem lancu snabdevanja.

Cilj Velike Britanije da postepeno izbaci nove dizel i benzinske automobile je deo njenog dugogodišnjeg cilja da postigne neto nultu emisiju ugljenika do 2050. godine kako bi se pomoglo u borbi protiv klimatskih promena.

Sekretar za poslovanje i trgovinu Velike Britanije Kemi Badenoh rekao je u saopštenju da je investicija vredna više milijardi funti pokazala da „vlada ima pravi plan kada je u pitanju automobilski sektor“.

Viši aktivista za klimatske promene Grinpisa Pol Moroco pozdravio je tu najavu kao „značajan trenutak za automobilsku industriju Ujedinjenog Kraljevstva i signal da je vlada konačno pokrenula motor u međunarodnoj trci za čistu tehnologiju, dok drugi ubrzavaju”.

Ali on je upozorio da vlada Velike Britanije mora da ostane na pravom putu sa svojim ciljem do 2030.

„Ako to ne uradite, značilo bi da se pozdravite sa bilo kojim značajnim sektorom proizvodnje električnih vozila u Velikoj Britaniji, bez obzira na ovu novu gigafabriku, koja bi domaću proizvodnju automobila u celini dovela u opasnost“, rekao je on.

Fabrika će biti druga fabrika električnih baterija u Velikoj Britaniji u poređenju sa prijavljenih preko 30 koji su već u funkciji ili su u pripremi širom Evropske unije.

Nissan je osnovao prvu britansku gigafabriku baterija u Sanderlendu, na severoistoku Engleske, 2013. godine sa svojim automobilom Leaf.

U 2021. takođe je najavio dalju investiciju u ukupnom iznosu od milijardu funti u samostalnu fabriku baterija.