Kognitivna funkcija nakon penzionisanja razlikuje se u zavisnosti od rase i pola

Kognitivna funkcija nakon penzionisanja razlikuje se u zavisnosti od rase i pola

Studija objavljena u Journal of the American Geriatrics Society otkrila je da su odrasli belci odmah nakon penzionisanja imali tendenciju da dožive značajan pad kognitivnih funkcija, dok su odrasli crnci imali minimalan pad kognitivnih sposobnosti. Belci su pokazali najveći pad kognitivnih sposobnosti posle penzionisanja u kombinacijama pola/rase, dok su crne žene pokazale najmanji pad.

Bele žene su imale bolji kognitivni učinak pri penzionisanju od drugih rasnih/polnih podgrupa, a nakon penzionisanja, njihovo kognitivno funkcionisanje je opadalo brzinom koja je bila nešto manja od proseka za ovu studiju. Rezultati su prilagođeni za sociodemografske i pokazatelje fizičkog i mentalnog zdravlja.

Konačno, studija – koja je uključivala 2.226 američkih učesnika praćenih do 10 godina – otkrila je veći kognitivni pad nakon penzionisanja među pojedincima koji su pohađali koledž u poređenju sa onima koji nisu.

„Čini se da rezultati ukazuju na mogućnost da bolje prilike za posao mogu dovesti do većih kognitivnih gubitaka nakon penzionisanja, dok izloženost doživotnim strukturnim nejednakostima zapravo može olakšati prelazak u penziju u odnosu na kognitivno starenje“, rekao je glavni autor Ross Andel, dr. , sa Edson College of Nursing and Health Innovation sa Univerziteta Arizona State.