Južnoafrički lider kaže da bi hapšenje Putina ako dođe u Johanesburg sledećeg meseca bilo „rat“

Južnoafrički lider kaže da bi hapšenje Putina ako dođe u Johanesburg sledećeg meseca bilo „rat“

Južnoafrički predsednik izjavio je u utorak da bi hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina — ukoliko se pojavi na ekonomskom samitu sledećeg meseca u Johanesburgu — predstavljalo „objavu rata“ njegove zemlje, piše AP.

Avgustovski samit okuplja Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku — blok ekonomija u razvoju poznat kao BRIKS. Zvaničnici su rekli da Putin želi da prisustvuje skupu, ali da su pokušavali da ga ubede da se drži podalje kako bi izbegao pravne i diplomatske posledice oko njegovog međunarodnog naloga za hapšenje.

Putin je predmet naloga za hapšenje Međunarodnog krivičnog suda u vezi sa navodnim ratnim zločinima tokom ruske invazije na Ukrajinu. Kao potpisnica Rimskog statuta kojim je uspostavljen MKS, Južna Afrika bi bila obavezna da uhapsi Putina ako poseti afričku naciju.

Najveća politička opoziciona stranka u Južnoj Africi, Demokratska alijansa, pokušala je da primora vladu predsednika Sirila Ramafoze da obeća da će uhapsiti Putina u akciji pred Višim sudom u Pretoriji.

Ali u snažno sročenoj izjavi pod zakletvom sudu, koja je objavljena u utorak, Ramafosa je ponovio svoju prošlu izjavu da bi takva akcija protiv Putina takođe mogla da poremeti sve napore da se okonča rat u Ukrajini.

„Moram da naglasim, radi transparentnosti, da Južna Afrika ima očigledne probleme sa izvršenjem zahteva za hapšenje i predaju predsednika Putina“, rekao je on. „Rusija je jasno stavila do znanja da bi hapšenje njenog aktuelnog predsednika bila objava rata.

„Bilo bi u suprotnosti sa našim Ustavom rizikovati upuštanje u rat sa Rusijom“, dodao je Ramafosa.

Dilema oko naloga Međunarodnog krivičnog suda za Putinom usledila je nakon diplomatskih tenzija sa Zapadom zbog stava Južne Afrike o ruskoj invaziji na Ukrajinu. Južna Afrika se dosledno uzdržavala od glasanja u Ujedinjenim nacijama za osudu ruske agresije, pozivajući umesto toga na dijalog za okončanje rata.

Južna Afrika je takođe deo napora grupe od najmanje šest afričkih nacija koje su nedavno krenule u mirovnu misiju u Kijev i Moskvu kako bi se sastale sa Putinom i ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

„Hapšenje predsednika Putina predstavljalo bi novu komplikaciju koja bi sprečila bilo kakvo mirno rešenje“ sukoba, rekao je Ramafosa u izjavi pod zakletvom, podnetoj prošlog meseca.

Ramafosa je insistirao da izjava pod zakletvom ostane poverljiva, ali je sud u utorak donela odluku da može da se objavi.

Južnoafrički lider je ranije rekao da će uskoro biti objavljena najava o mogućem Putinovom učešću na skupu od 22. do 24. avgusta.