Nekoliko članica G20 osuđuje odustajanje Rusije od ugovora o crnomorskom žitu

Nekoliko članica G20 osuđuje odustajanje Rusije od ugovora o crnomorskom žitu

Nekoliko članica G20 osudilo je Rusiju da napusti crnomorski sporazum o žitu koji je omogućio siguran izvoz žita iz Ukrajine, rekao je u utorak indijski ministar finansija.

„Nekoliko članova je to osudilo rekavši da to nije trebalo da se desi… prolazak kroz Crno more nije trebalo da bude zaustavljen ili obustavljen“, rekla je novinarima ministarka finansija Nirmala Sitaraman.

Sporazum uz posredovanje Ujedinjenih nacija istekao je u ponedeljak nakon što je Rusija dala ostavku nakon upozorenja da ne može da garantuje bezbednost brodova u potezu za koji su UN rekli da bi „zadao udarac ljudima kojima je potrebna svuda”.

Finansijski lideri iz Grupe 20 nacija, koji su se okupili u indijskom gradu Gandhinagar na dvodnevnom sastanku, nisu uspeli da postignu zajednički jezik o ratu u Ukrajini, rekao je indijski Sitaraman.

Razgovori između kreatora ekonomske i finansijske politike zemalja G20 završeni su u utorak bez zajedničkog saopštenja, a Indija je objavila rezime predsedavajućeg.

Tokom svog predsedavanja G20, Indija se nada da će postići konsenzus o reformama multilateralnih banaka, razviti globalni vodeći princip o kriptovalutama i ubrzati rešavanje dugova ranjivih zemalja, ali sukob Rusije i Ukrajine bacio je dugu senku na globalnu diplomatiju. .

„Sva naša agenda je napredovala i svi su je prihvatili“, rekao je ranije jedan zvaničnik indijske vlade, zahtevajući anonimnost, poslednjeg dana razgovora.

Većina zapadnih zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nemačku i Francusku, zalagale su se za čvrstu osudu Rusije i rata u Ukrajini, dok su se Rusija i njen prijatelj Kina protivile svakom takvom potezu, dodao je zvaničnik.

A Indija, kao zemlja domaćin, nije bila u stanju da sastavi konačno saopštenje prihvatljivo za sve članice, rekao je zvaničnik, pošto su neke zemlje insistirale da se sukob nazove ratom, dok Rusija svoju kampanju, koja je sada u šesnaestom mesecu, govori kao „specijalna vojna operacija“.

Indija je zauzela uglavnom neutralan stav, odbijajući da okrivi Rusiju za invaziju i pozivajući se na diplomatsko rešenje, istovremeno povećavajući kupovinu nafte po sniženoj ceni od Rusije.

U subotu je indijski zvaničnik rekao Rojtersu da je posredovanje u miru između Rusije i Ukrajine izvan nadležnosti G20 i da bi takve napore najbolje preduzele Ujedinjene nacije i bilateralne pregovore.

Ranije ove nedelje, američka ministarka finansija Dženet Jelen rekla je da je podrška Vašingtona Ukrajini nedvosmislena i da je jedan od njegovih osnovnih ciljeva ove godine da se bori protiv napora Rusije da izbegne sankcije.

Skup u zapadnoj državi Gudžarat bio je treći finansijski sastanak G20 pod indijskim predsedavanjem. Indija nije uspela da napravi zajedničku izjavu ni u jednom od ključnih pravaca otkako je prošlog decembra preuzela predsedavanje G20.

Neki zvaničnici su rekli da je ogorčenost bila manja nego što su videli tokom prvih sastanaka održanih u Bengaluruu u februaru, iako su zemlje ostale čvrste pri svom stavu.

Na kraju sastanaka u Bengaluruu, nedostatak konsenzusa među članicama G20 značio je da je Indija pribegla izdavanju „rezimea i dokumenta o ishodu predsedavajućeg“ u kojem je jednostavno sumirala dva dana razgovora i konstatovala neslaganja.