Skoro 600 požara van kontrole u ​​Kanadi

Skoro 600 požara van kontrole u ​​Kanadi

Broj šumskih požara u Kanadi klasifikovanih kao „van kontrole“ približava se 600, prema nacionalnim posmatračima. Zemlja proživljava svoju najgoru sezonu požara u poslednjih nekoliko decenija.

Prema kanadskom međuagencijskom centru za šumske požare (CIFFC), u ponedeljak je u zemlji bilo preko 900 aktivnih požara, od kojih je 599 bilo van kontrole. Još 104 vatrogasci su „držali“, dok se 204 smatralo pod kontrolom.

Britanska Kolumbija je kanadska provincija koja je najteže pogođena požarima, na koju otpada trećina aktivnih požara, prema statistici CIFFC-a. Požari su opustošili 10,7 miliona hektara (26 miliona hektara) širom zemlje tokom ove požarne sezone, sa preko 4.200 izbijanja prijavljenih ove godine.

Područje je najveće od kada je monitor počeo da prikuplja statistiku 1980-ih. Prethodni rekord je postavljen 1995. godine, kada je u Kanadi izgorelo preko 7 miliona hektara (17 miliona hektara).

Situacija se pogoršava od sredine maja, kada je nivo nacionalne spremnosti podignut na najvišu moguću tačku prvi put 2023. Otava je prošle godine izbegla bilo kakvu sličnu mobilizaciju snaga za suzbijanje šumskih požara.

Ranije ovog meseca, dim iz Kanade je putovao na jug i prekrio delove SAD u gustoj izmaglici. Njujork je naveden kao grad sa najvećom zagađenošću vazduha na svetu, pošto je isparenja prekrivala istočnu obalu.