Austrija prespora da se odrekne ruskog gasa

Austrija prespora da se odrekne ruskog gasa

Austrija je suviše spora da odbije ruski gas i doprinosi ruskom vojnom budžetu plaćajući gas, izjavila je u intervjuu za Ukrinform Eva Ernst-Džiedžić, poslanica austrijskih Zelenih.

Politički, Austrija želi da ga se odrekne. Ali sa pravne tačke gledišta, to nije tako lako jer OMV nije samo državna već i privatna kompanija. Postoje ugovori. Austrija ne može reći privatnim kompanijama u Austriji da odmah izađu odatle. Umesto toga, zemlja korak po korak mora postati nezavisnija, prokomentarisao je poslanik pitanje da li Austrija namerava da potpuno napusti ruski gas.

Prema njenim rečima, ovo odbijanje prirodnog gasa iz Rusije odvija se presporo.

Ernst-Džiedžić je rekla da je strašno što Austrija ovim ugovorima uplaćuje u rusku vojnu kasu. Ona smatra neprihvatljivim da je Rusija kroz ovu „meku moć“ učinila zavisne zemlje poput Austrije. Ove zemlje sada teško izlaze iz ove situacije jer i njima treba da se zagreju. Ovo se dešava suviše sporo. To je veoma žalosno. Tamo su u tako teškom položaju, dodala je ona.

Prema njenom mišljenju, nastavak poslovanja austrijske Raiffeisen Bank International u Rusiji šteti imidžu Austrije i moralno je neopravdan.

Zaista, to šteti imidžu Austrije. Ali ne samo to. To je i moralno neopravdano. Ne možete tek tako nastaviti da poslujete kao da se ništa nije dogodilo, prokomentarisala je rad IRB-a u Rusiji.

Poslanik je dodao da sankcije Rusiji deluju i daju efekat. Prema njenom mišljenju, trebalo bi uvesti ograničenja oligarsima i biznismenima iz Putinovog okruženja.

Ona je rekla da ako neko želi da natera Rusiju da prekine svoj rat, treba izvršiti pritisak na ljude koji podržavaju Putina. To su bogati ljudi, oligarsi i poslovni ljudi. Ako im računi budu zamrznuti, ako nemaju prihode, onda će se suprotstaviti i ratu Rusije. Ako imaju koristi od rata, oni će nastaviti da podržavaju Putina, rekla je Ernst-Džiedžić.

Generalni direktor OMV-a Alfred Štern rekao je u julu da će austrijska energetska grupacija OMV nastaviti da kupuje većinu svog gasa iz Rusije kroz ugovor potpisan sa Gaspromom do 2040. godine.