Klimatske promene su podstakle uspon i pad Tibetanskog carstva od 600. do 800. godine nove ere

Klimatske promene su podstakle uspon i pad Tibetanskog carstva od 600. do 800. godine nove ere

Rezultati su iz studije koju su vodili dr Juzhi Hou, dr Fahu Chen i dr Kejia Ji (Grupa za alpsku paleoekologiju i adaptaciju ljudi (ALPHA), Državna ključna laboratorija za zemaljski sistem, resurse i životnu sredinu tibetanske visoravni (TPESRE) , Institut za istraživanje tibetanske visoravni, Kineska akademija nauka).

Istraživački tim je dobio klimatski zapis visoke rezolucije u poslednjih 2.000 godina koristeći sedimente jezera JiangCo na centralnoj tibetanskoj visoravni. Topla i vlažna klima tokom 7.-9. veka nove ere i kasnija hladnoća i aridifikacija su u skladu sa usponom i padom Tibetanskog carstva. Klimatske promene su jedan od mogućih razloga za uspon i pad Tibetanskog carstva.

Tokom preliminarne terenske istrage, istraživači su otkrili da je sediment u JiangCo, jezeru na centralnoj tibetanskoj visoravni, dobro očuvan. Ranijim brojanjem varve i drugim metodama radiometrijskog datiranja određen je vremenski opseg gravitacionog jezgra do 1 metar koji pokriva poslednjih 2.000 godina.

Nakon toga, na sedimentu je izvršeno skeniranje KSRF elemenata visoke rezolucije i analiza izotopa karbonatnog ugljenika/kiseonika, a podaci o temperaturi i padavinama za poslednjih 2000 godina su rekonstruisani korišćenjem biomarkera kao što su alkenoni. Rezultati su pokazali da je 7.-9. vek nove ere bio neobično topao i vlažan period.

Istraživači su uporedili ovaj period sa istorijskom literaturom i otkrili da se poklapa sa jedinim jedinstvenim lokalnim režimom, Tibetanskim carstvom, koje je u to vreme postojalo na Tibetanskoj visoravni. Promene tople i vlažne klime i hladne i suve klime bile su u velikoj korelaciji sa spoljnopolitičkim promenama Tibetanskog carstva.

U kombinaciji sa modelom ekološke niše, istraživači su simulirali oblast uzgoja planinskog ječma tokom toplog i vlažnog perioda 7.-9. veka nove ere i kasnijeg hladnog i sušnog perioda, koji se razlikovao za oko 10,88 miliona hektara.

Na ekološki krhkom okruženju Tibetanske visoravni, klimatske promene su jedan od faktora koji ograničavaju ljudske aktivnosti. Rezultati najnovijih istraživanja pokazuju da topla i vlažna klima podstiču razvoj poljoprivrede i stočarstva na visoravni, dok hladni i sušni uslovi negativno utiču na poljoprivredu i stočarstvo.

Klimatske promene su igrale važnu ulogu u usponu i padu Tibetanskog carstva. Danas, sa zagrevanjem i vlaženjem Tibetanske visoravni, proučavanje interakcija čoveka i životne sredine u prošlosti ima važne implikacije za savremene odgovore na klimatske promene.

Nalazi su objavljeni u časopisu Science Bulletin.