Švajcarska policija evakuiše sela zbog požara

Švajcarska policija evakuiše sela zbog požara

Švajcarska policija naredila je evakuaciju nekoliko planinskih sela u ponedeljak uveče pošto se šumski požar proširio, dok nije odmah jasno koliko je ljudi pogođeno, preneo je Rojters.

Oko 200 vatrogasaca, vojske, policije i drugih partnera radilo je zajedno sa helikopterima da ugase vatru u kantonu Vale tokom popodneva, ali je požar nastavio da gori.

„Vatra se širi prema Rid-Morel-Riderhornu“, navela je policija u kratkom saopštenju na Tviteru u 18:30 GMT, navodeći da će evakuisati selo Rid-Morel, u blizini grada Briga, koji je blizu granice sa Italijom. . Kasnije je dodato da će još tri sela biti evakuisana i upozoreno na odrone kamenja.

Er Zermatt, koji upravlja četiri helikoptera, saopštio je da će se napori na gašenju požara nastaviti tokom noći. Policija u Valeu objavila je slike na kojima se vidi helikopter kako visi sa vodenim topom iznad šumskog požara u popodnevnim satima. Kasniji snimak pokazao je mnogo veći požar sa dimom koji je zatamnio veći deo šume.

Područje je pogođeno istim mediteranskim toplotnim talasom koji pogađa južnu Evropu, sa temperaturama koje će ove sedmice u dijelovima kantona Valais premašiti 30 stepeni, pokazuju prognoze.