Policija Mineapolisa pristala na sudske reforme 3 godine nakon protesta Džordža Flojda

Policija Mineapolisa pristala na sudske reforme 3 godine nakon protesta Džordža Flojda

Tri godine nakon policijskog ubistva Džordža Flojda u Mineapolisu i mesec dana nakon što su federalni istražitelji otkrili široko rasprostranjenu rasnu diskriminaciju od strane gradskih policajaca, sudija Minesote odobrio je reformski sporazum između državnog odeljenja za ljudska prava i gradske policije, preneo je Rojters.

Sporazum koji je 13. jula odobrila sudija Okružnog suda Henepin Karen Janiš predviđa nezavisnu komisiju zajednice koja će nadgledati policijsku upravu Mineapolisa i nalaže reformu policije.

Prema uredbi, policiji više nije dozvoljeno da vrši pretrese pešaka ili vozila na osnovu saglasnosti, niti pretrese na osnovu očiglednog mirisa marihuane. Policajci su takođe dužni da deeskaliraju i ograničeni su u upotrebi tasera ​​i hemijskih iritansa kao što je biber sprej.

Policija Mineapolisa takođe se suočava sa saveznim nadzorom prema dekretu o saglasnosti objavljenom prošlog meseca koji je usledio nakon istrage koju je Odsek za građanska prava Ministarstva pravde pokrenuo nakon što je bivši beli policajac Derek Šovin osuđen za ubistvo Flojda, crnca, klečeći na vratu čoveka sa lisicama 2020. podstaći rasprostranjene globalne proteste protiv rasizma.

Tusen Morison, organizator zajednice u Mineapolisu, rekao je u ponedeljak da će, iako pozdravlja nezavisan nadzor policije i korake koje je preduzelo Odeljenje za ljudska prava Minesote da bi se promenio mandat, ostati samo oprezan optimista.

„Ali verujem li da će to biti dovoljno?“ rekao je. „Ne, mislim da to neće biti dovoljno.“

Prema sporazumu od 13. jula, gradski i policijski zvaničnici Mineapolisa imaju 60 dana da sastave timove za implementaciju.

U međuvremenu, očekuje se da će pregovori o federalnom dekretu o saglasnosti trajati nekoliko meseci, rekli su zvaničnici.

„Sporazum obuhvata obim neophodnog rada koji je pred nama za rešavanje rasne policije, kuge u našem gradu koja šteti svima, posebno ljudima boje kože i pripadnicima starosedelačke zajednice“, rekla je komesarka za ljudska prava Minesote Rebeka Lucero u saopštenju za javnost. .

Njeno odeljenje je sprovelo sopstvenu istragu policije u Mineapolisu nakon što je prošle godine objavilo da je pronašlo verovatan razlog da veruje da je prekršen Zakon o ljudskim pravima Minesote. Radilo je sa gradom i njegovom policijom na sporazumu koji je odobrio sudija Janiš.