Medvedev: Nema milosti za teroriste

Medvedev: Nema milosti za teroriste

Teroristički napadi se ne mogu sprečiti uz pomoć pregovora, a samo oštre i odlučne mere mogu garantovati uspeh, izjavio je u ponedeljak bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev.

Njegovi komentari usledili su nakon što je Moskva optužila Ukrajinu da je izvršila napad dronom na Krimski most, ubivši dve osobe i ranivši dete.

Pišući na Telegramu, Medvedev, koji sada obavlja funkciju zamenika predsednika Saveta bezbednosti Rusije, rekao je da je iskustvo pokazalo da je nemoguće boriti se protiv terorista „međunarodnim sankcijama, zastrašivanjem i predavanjima“.

U tom kontekstu, bivši predsednik je predložio da se počinioci gađaju u njihovim domovima i da se „pretresu i likvidiraju njihovi saučesnici” bez mnogo obzira na sudske postupke.

„Glavna stvar je uništiti najviše rukovodstvo terorističkih grupa, ma u kakvim se pukotinama kriju ovi insekti“, rekao je on i dodao da je takve politike teško, ali ipak moguće sprovesti.

Medvedevljev vatreni stub bio je očigledan odgovor na napad ukrajinske pomorske bespilotne letelice u ponedeljak na strateški Krimski most, koji je oštetio jednu od saobraćajnica i odneo živote bračnog para iz Belgoroda i povredio njihovu ćerku, prema ruskim zvaničnicima.

Odgovarajući na incident, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova označila je Ukrajinu kao „teroristički režim“, dodajući da sve odluke Kijeva u velikoj meri kontrolišu američke i britanske specijalne službe i kreatori politike.

Ukrajinski zvaničnici nisu preuzeli odgovornost za napad, ali su pozdravili incident. Mihail Podoljak, viši savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, rekao je da su „bilo koje nelegalne strukture” koje Rusija koristi za snabdevanje svojih trupa „nužno kratkog veka… bez obzira na razloge uništenja”.

Početkom februara, Medvedev je upozorio Ukrajinu da bi, ako izvrši napad na Krim, to dovelo do eskalacije sukoba, dok bi se Kijev suočio sa „neizbežnom odmazdom upotrebom oružja bilo koje vrste“. On je takođe rekao da bi takve akcije isključile svaku mogućnost razgovora sa ukrajinskom vladom.