Bajden poziva Netanjahua u SAD nakon dužeg odlaganja

Bajden poziva Netanjahua u SAD nakon dužeg odlaganja

Američki predsednik Džo Bajden, posle dužeg odlaganja, pozvao je u ponedeljak izraelskog premijera Benjamina Netanijahua u zvaničnu posetu Sjedinjenim Državama kasnije ove godine, saopštila je Bela kuća i kabinet premijera, piše Rojters.

Bajden je odbio da uputi poziv iz zabrinutosti zbog remonta pravosuđa koji su preduzeli Netanjahu i njegova desničarska vlada, kao i zbog izraelskog širenja naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Bajden je uputio poziv tokom telefonskog razgovora dvojice lidera, dan uoči posete Vašingtonu izraelskog predsednika Isaka Hercoga.

Predstavnički dom i Senat SAD pozvali su Hercoga, čija je pozicija šefa države uglavnom ceremonijalna, da se obrati na zajedničkom sastanku Kongresa u srijedu, ali su neki članovi Kongresnog progresivnog poslaničkog kluba signalizirali da možda neće prisustvovati događaju.

Visoki zvaničnik Bajdenove administracije rekao je da su se Bajden i Netanijahu dogovorili da se sastanu „kasnije ove godine u Sjedinjenim Državama“. Nije jasno da li će se sastanak održati u Beloj kući.

Netanjahu se vratio na vlast pre više od šest meseci, ali je Bajden naglašeno odbio da uputi poziv sve dok većina izraelskih premijera ne bi došla u posetu.

Usred eskalacije nasilja na Zapadnoj obali, akcije izraelske vlade koje su ovlastile ispostave naseljenika i zapaljivi komentari člana Netanjahuovog kabineta izazvali su kritike od strane američkih zvaničnika, uključujući ministra odbrane Lojda Ostina tokom posete Izraelu u martu.

U izraelskom saopštenju se navodi da je Netanjahu rekao Bajdenu da će pokušati da formira „široki javni konsenzus“ za planiranu rekonstrukciju za koju kritičari kažu da će njenom najvišem sudu oduzeti veći deo moći. Zakon je mesecima izazivao antivladine proteste u Izraelu.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da je Bajden i dalje zabrinut zbog remonta pravosuđa i „nekih ekstremističkih aktivnosti i ponašanja nekih članova Netanjahuovog kabineta“.

„Te zabrinutosti su i dalje važeće. One su uznemirujuće“, rekao je on.

„Želimo da vidimo da Izrael bude što živahnija i održiva demokratija, a to znači da gradite programe i reforme i promene na način koji je zasnovan na kompromisu i… najširem mogućem konsenzusu u vladajućoj organizaciji.

Bajden i Netanjahu su takođe razgovarali o naporima da se suprotstave iranskom nuklearnom programu, rekao je Kirbi, a Bajden je naglasio potrebu da se teži rešavanju sukoba sa Palestincima sa dve države i da se pojača bezbednost na Zapadnoj obali.

U izraelskom saopštenju se navodi da su dvojica lidera podelili „dug i topao“ razgovor, fokusiran na suzbijanje pretnji Irana i njegovih zastupnika i jačanje saveza između dve zemlje.