Premijer Solomonovih ostrva odgovara na kritike svog sporazuma sa Kinom

Premijer Solomonovih ostrva odgovara na kritike svog sporazuma sa Kinom

Premijer Solomonovih ostrva Manaseh Sogavare odbacio je pritužbe SAD i Australije zbog njegovih novih bezbednosnih veza sa Kinom, rekavši da tradicionalni saveznici nemaju čega da se plaše i da treba da poštuju suverenitet njegove nacije.

Sogavare je dao svoje komentare na brifingu za štampu u ponedeljak, odmah po dolasku u Honijaru nakon posete Pekingu. Premijer je završio svoje putovanje nakon sastanka sa predsednikom Si Đinpingom i drugim kineskim liderima, sa kojima je potpisao devet sporazuma i memoranduma. Američki i australijski zvaničnici pozvali su na veću transparentnost u vezi sa jednim od tih sporazuma, bezbednosnim paktom koji bi mogao da dozvoli raspoređivanje kineske policije da pomogne u održavanju reda i zakona na ostrvima.

Sogavare, koji je odbacio sugestije da bi Solomoni mogli da postanu utočište kineske vojske u južnom Pacifiku, rekao je da drugi saveznici ne bi trebalo da se plaše produbljivanja veza zemlje sa Kinom. „Solomonska ostrva nemaju neprijatelje, već samo prijatelje“, rekao je on novinarima. „Naš izazov je da se razvijamo. Prijateljstvo nam pruža ruku. Tražimo iskrenu saradnju i partnerstvo sa svim zemljama.”

SAD i Australija su „nesusedski“ kritikujući policijske planove ove ostrvske države, suprotno njihovim tvrdnjama da se zalažu za „slobodni i otvoreni Pacifik“, rekao je Sogavare. „Ovo nije ništa drugo do mešanje stranih država u unutrašnje stvari Solomonovih ostrva“, dodao je on.

Solomoni, nacija od skoro 700.000 ljudi koja obuhvata stotine ostrva na 11.000 kvadratnih milja, ima samo oko 1.500 policajaca i nema vojsku. Australijska policija je pomogla u suzbijanju antivladinih nereda 2021. i vodila je regionalnu bezbednosnu misiju na ostrvima u borbi protiv široko rasprostranjenog bezakonja od 2003. do 2017. Sogavare, tada opozicioni poslanik, kritikovao je misiju zbog toga što dominira Australija i što podriva suverenitet nacije.

Australija je takođe bila najveći pružalac inostrane pomoći Solomonima, dajući 40 miliona australskih dolara (27,3 miliona dolara) 2022. Sogavare je rekao da će Kina popraviti sve budžetske praznine ako Australija ili Novi Zeland uskrate ili odlože njihovu podršku.

Nakon što je Sogavare po četvrti put preuzeo kormilo premijera u aprilu 2019, Solomonovi su povukli svoje diplomatsko priznanje Tajvana u korist Kine. Tokom svog putovanja u Peking, Sogavare je potpisao zajedničku izjavu u kojoj podržava stavove Kine o Tajvanu, Hong Kongu, Sinđangu i Tibetu, kao i kritiku japanskog plana da ispusti vodu zagađenu nuklearnim oružjem u Tihi okean i nuklearne podmornice između SAD, Australiji i Velikoj Britaniji.

SAD, koje su zapretile da će ponovo proceniti pomoć Solomonima kada je ta ostrvska država prešla na Kinu sa Tajvana, nedavno su pojačale svoje diplomatske napore u regionu. Vašington je otvorio ambasadu na Solomonovim ostrvima ranije ove godine i obećao 810 miliona dolara za novu pomoć za zemlje Pacifika.