Blinken: SAD će pomoći Ukrajini u izvozu nakon povlačenja Ruske Federacije iz „sporazuma o žitu”

Blinken: SAD će pomoći Ukrajini u izvozu nakon povlačenja Ruske Federacije iz „sporazuma o žitu”

Posle povlačenja Rusije iz Crnomorske inicijative za žito, ukrajinski partneri će tražiti alternativne načine za izvoz ukrajinske hrane, ali je morski put bio najefikasniji, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken na brifingu u ponedeljak.

Kako je objasnio Blinken, posle ruskog raskida učešća u „sporazumu o žitu”, SAD i njeni partneri će razmotriti druge opcije za izvoz ukrajinskog žita, ali je napomenuo da će potez Moskve imati „duboko ograničavajući efekat” na mogućnost njihovo sprovođenje.

Na kraju krajeva, druge zemlje, kompanije, špediteri itd. biće veoma zabrinuti šta će se desiti sa njihovim brodovima i osobljem“, dodao je on.

Američki državni sekretar je podsetio i da je smisao „sporazuma o žitu” da garantuje bezbednost, pouzdanost i predvidljivost izvoza hrane iz Ukrajine u zemlje kojima je to potrebno.

„U nedostatku ovoga, razmotrićemo šta se još može učiniti da se pronađu drugi načini da se ukrajinski prehrambeni proizvodi dovedu na svetsko tržište, uključujući izvoz železničkim i drumskim transportom. Ali sa stanovišta obima, to je veoma teško da zameni ono što se trenutno gubi. Ovo je rezultat činjenice da je Rusija hranu pretvorila u oružje“, zaključio je Blinken.

Podsetimo, 17. jula je portparol Kremlja Dmitrij Peskov najavio suspenziju „sporazuma o žitu”. Takođe, Rusija je najavila povlačenje garancija za bezbednost transporta u okviru Crnomorske inicijative za žito, koja je prestala sa radom od ponedeljka, 17. jula.

U međuvremenu, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da veruje da ruski predsednik zapravo želi da se nastavi takozvani „sporazum o žitu“ i da će razgovarati sa njim o tome.