Moskva preuzima kontrolu nad ruskom podružnicom Danona i Carlsbergovim udelom u pivari

Moskva preuzima kontrolu nad ruskom podružnicom Danona i Carlsbergovim udelom u pivari

Ruska država je preuzela kontrolu nad ruskom podružnicom francuskog proizvođača jogurta Danone, zajedno sa udelom pivarske kompanije Carlsberg u lokalnoj pivari, prema ukazu koji je potpisao predsednik Vladimir Putin u nedelju, piše Rojters.

U uredbi se navodi da se udjeli u stranom vlasništvu u kompanijama Danone Russia i Baltika Breveries stavljaju pod „privremeno upravljanje“ vladinoj agenciji za imovinu Rosimushchestvo.

To dolazi nakon što su ruske podružnice nemačkog Unipera i finskog Fortuma uzete pod državnu kontrolu u aprilu.

Kremlj je tada upozorio da bi mogao zapleniti više zapadnih sredstava na, kako je rekao, privremeni osnov za odmazdu za strane poteze protiv ruskih kompanija u inostranstvu nakon što je Moskva prošle godine poslala hiljade svojih vojnika u Ukrajinu.

Karlsberg je rekao u saopštenju kasno u nedelju da „nije primio nikakve zvanične informacije od ruskih vlasti u vezi sa predsedničkim dekretom ili posledicama za pivare Baltika“.

Dodaje da su izgledi za potpuno otuđenje svog poslovanja u Rusiji sada veoma neizvesni. Carlsberg je u junu saopštio da je potpisao sporazum o prodaji svog ruskog poslovanja, podložan regulatornim odobrenjima.

Danone je u saopštenju naveo da istražuje ovo pitanje, dodajući da odluka Kremlja neće uticati na njegove finansijske smernice za 2023.

Francuska kompanija saopštila je prošlog oktobra da traži kupca za svoj posao sa mlečnom hranom u Rusiji, u dogovoru koji bi mogao da dovede do otpisa do milijardu evra (1,12 milijardi dolara).