Kremlj: Afrički lideri mogu da razgovaraju o miru u Ukrajini sa Putinom na samitu u Sankt Peterburgu

Kremlj: Afrički lideri mogu da razgovaraju o miru u Ukrajini sa Putinom na samitu u Sankt Peterburgu

Afrički lideri koji žele da posreduju u mirovnom sporazumu između Rusije i Ukrajine moći će da se sastanu sa predsednikom Vladimirom Putinom na predstojećem događaju u Sankt Peterburgu, saopštio je Kremlj u subotu.

Ekonomski i humanitarni samit Rusije i Afrike održaće se 27-28. Prvom ovakvom skupu u Sočiju 2019. godine prisustvovalo je više od 40 šefova država, navode organizatori.

„Program samita je još uvek u izradi. Međutim, definitivno će biti prilike za diskusiju na marginama [događaja]“, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ruska novinska agencija TASS ranije je citirala diplomatske izvore koji su rekli da članovi afričke mirovne misije, uključujući Južnu Afriku, Egipat, Zambiju, Senegal, Ugandu, Komori i Republiku Kongo, traže sastanak sa Putinom u Sankt Peterburgu.

Afrički lideri posetili su Ukrajinu i Rusiju prošlog meseca, gde su predstavili mapu puta od 10 tačaka za okončanje neprijateljstava između dve zemlje, pozivajući obe strane na deeskalaciju.

Dok je Putin pozdravio napore posredovanja, okrivio je Kijev za krah mirovnih pregovora u proleće 2022. godine, rekavši da je Ukrajina „odbacila“ preliminarni sporazum postignut u Turskoj te godine. U međuvremenu, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izrazio je skepticizam u vezi sa izgledima putovanja afričkih lidera u Rusiju u junu. On je ponovio da će Ukrajina biti spremna za pregovore tek nakon što Moskva preda Krim i još četiri regiona koji su glasali da napuste Ukrajinu i postanu deo Rusije. Zvaničnici u Moskvi su rekli da su takvi zahtevi neprihvatljivi.