Ukrajina i Rusija optužuju jedna drugu za granatiranje civila u Zaporožju

Ukrajina i Rusija optužuju jedna drugu za granatiranje civila u Zaporožju

Tri civila su ranjena u ruskom granatiranju sela u Zaporožju, rekao je u subotu šef ukrajinske predsedničke administracije, dok su zvaničnici koje podržava Moskva rekli da su kijevske snage granatirale tamošnju školu, piše Rojters.

Borbe se već mesecima vode u Zaporožju, regionu fronta na jugu Ukrajine koji je Moskva pripojila prošle godine, ali ga ne zauzima u celini. Glavni grad regiona, grad Zaporožje, ostaje pod kontrolom Kijeva.

Andrij Jermak, šef ukrajinske predsedničke administracije, rekao je u svojoj aplikaciji za razmenu poruka Telegram da su ruske snage granatirale selo Stepnohirske u regionu iz višecevnih raketnih bacača, pogodivši administrativnu zgradu.

Ima troje ranjenih: dve žene i jedan muškarac“, rekao je Jermak.

Rusija je takođe granatirala grad Zaporožje, pogodivši i oštetivši najmanje 16 tamošnjih zgrada, rekao je u Telegramu sekretar gradskog veća Anatolij Kurtijev.

Vladimir Rogov, ruski zvaničnik u delovima Zaporožja koje kontroliše Moskva, rekao je da su ukrajinske snage uništile školu u selu Stulneve, dok su snage PVO presrele dron iznad grada Tokmak.

Rojters nije mogao nezavisno da proveri nijedan od izveštaja. Obe strane poriču da su ciljale civile u skoro 17 meseci dugom ratu koji Rusija vodi protiv svog suseda.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u subotu da je uništilo više ukrajinskih skladišta oružja u regionu tokom proteklog dana. Najviša vojna komanda Ukrajine saopštila je da Rusija pokušava da zaustavi ukrajinsko napredovanje tamo, snažno granatirajući to područje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ponovo je u subotu obećao da će osloboditi svu zemlju koju Rusija okupira.

„Ne možemo ostaviti nijedan naš narod, nijedan grad i selo pod ruskom okupacijom“, rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju. „Gde god da se nastavi ruska okupacija, vlada nasilje i poniženje ljudi.“