Jelen ponovo u poseti Indiji kako bi promovisala bliže veze i uhvatila se u koštac sa globalnim ekonomskim problemima

Jelen ponovo u poseti Indiji kako bi promovisala bliže veze i uhvatila se u koštac sa globalnim ekonomskim problemima

Za petama puta u Peking, američka ministarka finansija Dženet Jelen vratila se u Indiju po treći put za devet meseci, ovog puta kako bi se sastala sa ministrima finansija Grupe 20 zemalja o globalnim ekonomskim izazovima kao što je pretnja neplaćanja duga sa kojom se suočavaju zemlje sa niskim prihodima, preneo je AP.

Jelen će svoje vreme u Gandinagaru iskoristiti da pokuša da podstakne otopljavanje odnosa između SAD i Indije. Ona takođe planira da se zaustavi u Hanoju, u Vijetnamu, kako bi se pozabavila pouzdanošću lanca snabdevanja, prelaskom na čistu energiju i drugim pitanjima ekonomske otpornosti.

Jelenini ciljevi tokom svog boravka u Indiji: pritiskati restrukturiranje duga u zemljama u razvoju u ekonomskoj nevolji, nastojati da se modernizuju globalne razvojne banke kako bi se više fokusirale na klimu i produbljivale sve veće odnose između SAD i Indije.

Jelenina česta zaustavljanja u zemlji ukazuju na važnost tog odnosa u vreme tenzija sa Kinom.

Dugogodišnji odnosi Indije sa Rusijom takođe će se pojaviti kako se invazija Kremlja na Ukrajinu nastavlja uprkos naporima SAD i savezničkih zemalja da sankcionišu i ekonomski udare rusku ekonomiju. Indija nije učestvovala u naporima da se kažnjava Rusija i održava trgovinu energentima sa tom zemljom uprkos dogovorenoj granici cena ruske nafte Grupom sedam, koja je postigla određeni uspeh u usporavanju ruske ekonomije.

Ipak, SAD se sve više oslanjaju na Indiju i udvaraju se njenim liderima.

Predsednik Džo Bajden bio je domaćin državne posete Beloj kući u čast indijskog premijera Narendre Modija u junu, osmišljene da istakne i podstakne veze. Dvojica lidera su proglasili da odnosi SAD i Indije nikad jači i sklopili nove poslovne sporazume između nacija.

Rejmond Vikeri mlađi, stručnjak za politiku o američko-indijskim odnosima u Centru za strateške i međunarodne studije, rekao je da je Jelenin dolazak u Indiju ubrzo nakon posete Kini značajan jer će indijski zvaničnici „želeti da znaju veoma detaljno šta se dogodilo u sastanke sa njenim kineskim kolegama i videti gde se to uklapa sa njihovom perspektivom o ekonomskim odnosima sa Kinom.

„Oni će želeti da znaju da li su Sjedinjene Države ozbiljne u pogledu premeštanja nekih svojih aktivnosti nabavke iz Kine u Indiju.

Visoki zvaničnik Ministarstva finansija, koji je želeo da ostane anoniman da bi pregledao Jelenino putovanje, rekao je da postoji nada da će se na sastancima razgovarati o tretmanu duga za Ganu i Šri Lanku i brzo završiti.

Šri Lanka i Gana su prošle godine neisplatile svoje međunarodne dugove, otprilike dve godine nakon što je Zambija kasnila. Više od polovine svih zemalja sa niskim prihodima suočava se sa dugom, što šteti njihovoj dugoročnoj sposobnosti da funkcionišu i razvijaju se.

Prošlog meseca, Zambija i njeni vladini kreditori, uključujući Kinu, postigli su dogovor o restrukturiranju kredita od 6,3 milijarde dolara, na marginama globalnog samita o finansijama u Parizu.

Sporazum pokriva zajmove zemalja poput Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Južne Afrike, Izraela i Indije, kao i Kine – najvećeg kreditora Zambije sa 4,1 milijardu dolara od ukupnog iznosa. Sporazum bi mogao da pruži mapu puta za to kako će se Kina pozabaviti sporazumima o restrukturiranju sa drugim državama u dugovima.

Jelenino putovanje dolazi ubrzo nakon što je provela nedelju dana u Kini, sastajući se sa nacionalnim ministarstvom finansija i razgovarajući o međusobnim trgovinskim ograničenjima i zabrinutostima za nacionalnu bezbednost.

Harold V. Furhtgot-Rot, viši saradnik na Institutu Hadson, rekao je da je Jelenino putovanje u Indiju „odraz saveza koji se prirodno razvija“.

„Indija ima veliku napetost sa Kinom — oni imaju stalne granične sporove“, rekao je on. A Indija želi da se razvija i razvila se u neku vrstu pomorske sile Indijskog okeana, što je takođe region koji Kina želi da razvije.