Piloti United Airlines-a postigli sporazum o radu i povećali plate

Piloti United Airlines-a postigli sporazum o radu i povećali plate

Junajted erlajns i njegovi piloti u subotu su postigli sporazum o radu koji će potonjem omogućiti značajno povećanje plata, nakon što je sindikat prošle godine odbio raniju ponudu, prenosi Rojters.

Piloti će dobiti kumulativno povećanje plata za 34,5%-40,2% u novom četvorogodišnjem ugovoru, saopštilo je Udruženje pilota vazdušnih linija (ALPA).

Sa manje pilota, grupa je uživala u većoj pregovaračkoj moći. Potrošači su nastavili da troše na putovanja čak i sa visokom inflacijom, a industriji je malo hiljada pilota.

ALPA predstavlja oko 14.000 pilota u avioprevozniku sa sedištem u Čikagu. Rečeno je da je postiglo načelni sporazum sa menadžmentom Junajteda, koji uključuje značajna poboljšanja kompenzacija, kao i poboljšanje kvaliteta života, odmora i drugih beneficija.

„Drago nam je što smo postigli sporazum sa ALPA-om“, rekao je izvršni direktor United Airlinesa Skot Kirbi. „Četvorogodišnji sporazum, kada bude ratifikovan, obezbediće značajno povećanje plata i poboljšanja kvaliteta života za naše pilote, dok će aviokompaniju staviti na pravi put da ostvari neverovatan potencijal naše strategije United Nekt“, dodao je on.

Dogovor dolazi mesecima nakon što su piloti kompanije Delta Air Lines ratifikovali novi ugovor koji uključuje preko 7 milijardi dolara kumulativnog povećanja plata i beneficija tokom četiri godine.

Industrijski zvaničnici kažu da je novi ugovor Delte postao novo merilo za pregovore o ugovoru u Severnoj Americi. Rival American Airlines u maju je takođe postigao ugovor o radu.

Procenjuje se da će Junajted, Delta, American Airlines i Southvest Airlines ove godine zaposliti oko 8.000 pilota.

U protekle dve godine, sindikati u vazduhoplovnoj, građevinskoj, avio- i železničkoj industriji odbili su početne ponude menadžmenta, tražeći veće plate na skučenom tržištu rada.

Piloti Junajteda odbili su sporazum prošle godine koji je uključivao više od 14,5% kumulativnog povećanja plata i poboljšane plate za prekovremeni rad i obuku.

Analitičari Džefrija procenjuju da Sjedinjenim Državama nedostaje oko 10.000 pilota. Predviđa se da će ovaj jaz između ponude i potražnje trajati do 2027.