Britanski obaveštajci: Ruski oficiri nezadovoljni rukovodstvom vojske

Britanski obaveštajci: Ruski oficiri nezadovoljni rukovodstvom vojske

Izjave komandanta 58. armije Rusije, general-majora Ivana Popova, koji je smenjen zbog kritike, pokazuju nezadovoljstvo mnogih oficira postupcima najvišeg vojnog vrha Ruske Federacije.

Britansko ministarstvo odbrane je ovo saopštilo u novom obaveštajnom ažuriranju objavljenom na Tviteru, prenosi Ukrinform.

Napominje se da je Rusija rutinski smenjivala komandante od početka invazije na Ukrajinu, ali smenjivanje general-majora 58. kombinovane armije Ivana Popova je primetno, on je očigledno otpušten „zbog izražavanja zabrinutosti, a ne zbog bilo kakvog navodnog lošeg učinka.”

„Popovi komentari skreću pažnju na ozbiljno nezadovoljstvo koje mnogi oficiri verovatno gaje prema višem vojnom rukovodstvu. Pritužbe u velikoj meri odražavaju one koje je izneo vlasnik Vagner grupe Jevgenij Prigožin pre njegove pobune u junu 2023.“, navodi se u izveštaju.

Ministarstvo je saopštilo da će direktne kritike podređenih verovatno postati sve veći problem za ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba generala Gerasimova.

Komandant 58. kombinovane armije general-major Ivan Popov rekao je u obraćanju svojim trupama da je smenjen sa funkcije zbog kritikovanja situacije na ratištu.

Prema rečima Popova, „mnogi komandanti pukova” su mu rekli da nas je „naš viši komandant udario sa pozadine, zlobno obezglavljujući vojsku u najtežem i najžešćem trenutku”.