Volas objasnio zašto smatra da Rusija predstavlja izuzetno ozbiljnu pretnju u narednim godinama

Volas objasnio zašto smatra da Rusija predstavlja izuzetno ozbiljnu pretnju u narednim godinama

Britanski ministar odbrane Ben Volas smatra da će Rusija ostati ozbiljna pretnja i u budućnosti i najviše je zabrinut zbog opasnosti od direktnog sudara sa Ruskom Federacijom, bilo slučajnog ili ne, piše „Evropska istina“.

Volas je istakao da je ozbiljno zabrinut zbog rastuće pretnje Kine i njenih namera prema Tajvanu, kao i pretnji od globalnih aktivnosti terorističkih organizacija kao što su Al-Kaida i ISIS.

Ipak, najviše ga brine pretnja vojnog sukoba sa Rusijom, bilo zbog slučajnog sticaja okolnosti ili na neki drugi način. Po njegovom mišljenju, Ruska Federacija ostaje ozbiljna sila i posle gubitaka u Ukrajini.

„Ako Putin izgubi u Ukrajini, to će ga mnogo boljeti… On još uvek ima vazduhoplovstvo i mornaricu – a vidimo da ta mornarica radi neke prilično agresivne manevre… U naredne tri do četiri godine još uvek može udar“, primetio je Ben. Volas, takođe podsetivši da Ruska Federacija još uvek ima nuklearno oružje.

On je dodao da Putin „još nije završio“ i da će tražiti odgovorne za svoje nevolje, a da su u Rusiji već postojale spekulacije da su Britanci možda umešani u Prigožinovu pobunu.

Ben Volas je primetio da bi Rusija potencijalno mogla da napadne podvodne komunikacije saveznika koji obezbeđuju podatke i energetske resurse.

„40 odsto evropskih energetskih resursa sada dolazi iz norveških gasnih polja. Zamislite koliko je ovo mesto ranjivo“, primetio je ministar.

U intervjuu, Volas je potvrdio da planira da se povuče tokom sledeće rekonstrukcije vlade i da neće učestvovati na sledećim izborima.

Podsetimo, Volas se ove nedelje istakao izjavom na marginama samita NATO-a u Viljnusu, u kojoj je pozvao Ukrajinu da izrazi više zahvalnosti svojim partnerima na vojnoj podršci umesto da stalno traži otključavanje novih vrsta naoružanja.

Predsednik Volodimir Zelenski je izjavio da je ukrajinska strana uvek bila zahvalna Britaniji na pruženoj pomoći.

Nakon toga, Volas je rekao da su njegove reči iskrivljene. U međuvremenu, Ukrajinci su masovno došli sa rečima zahvalnosti u komentarima na ministrov post na Fejsbuku.