Tur de Frans: Uzbudljiva borba između Vingegaarda i Pogačara

Tur de Frans: Uzbudljiva borba između Vingegaarda i Pogačara

Greg LeMond je 1989. godine pobedio na Tur de Fransu za samo osam sekundi nad Loranom Finjonom u finalu, ali bi ovogodišnje izdanje moglo da pruži još uzbudljivji kraj u bitci Tadeja Pogačara i Jonasa Vingegaarda.

Branilac titule Vingegaard je otvorio zaostatak od 53 sekunde u prvoj planinskoj etapi na Pirinejima samo da bi Pogačar, pobednik 2020. i 2021. godine, vratio vreme u naredna tri cilja uzbrdo i smanjio zaostatak na devet sekundi.

To se povećalo na 10 u subotu, pošto je Vingegaard, na osnovu pravila o bonus-sekundi, dobio jednu sekundu od svog rivala iako je završio odmah iza njega u 14. etapi koju je pobedio Španac Karlos Rodrigez.

Pogačar je prvi napao, 3,7 km od vrha aviona Col de Jouk (11,6 km pri 8,5%), i ispustio je mršavog Vingegaarda, ali Slovenac nije mogao da produži svoje vođstvo duže od pet sekundi.

Dva kilometra dalje, Vingegaard se vratio i kada je Pogačar pokušao da pokrene žestok sprint za bonus sekunde na samitu, nije uspeo da prođe pored motocikla fotografa koji se vozio pored motocikla televizije.

„Izgubio sam brzinu, ali to je ono što jeste“, rekao je Pogačar. „Blokirao me je motor, koji je takođe bio blokiran.“

„Rekao sam svom vozaču da ubrza kada je Pogačar napao, ali nije mogao pošto su ispred bili navijači“, rekao je fotograf Rojtersu. „Trebalo je ranije da odemo i zaboravimo na sliku.“

Zvaničnici su isključili oba motora iz nedeljne 15. etape.

„Ti motocikli ne bi trebalo da budu tamo, ali cenim da svi ovde pokušavaju da rade svoj posao“, rekao je novinarima menadžer tima Pogačar UAE Emirates Mauro Đaneti, dok je sportski direktor tima Makin Fernandes nazvao incident „neprihvatljivim“.

Na kraju dana, Pogačar i dalje diše Vingegaardu za vrat i on je uveren da će Tur biti odlučen malom razlikom.

„To će biti pitanje sekundi u narednim danima. Borićemo se do kraja“, rekao je 24-godišnjak.

Dane Vingegaard veruje drugačije.

„Još uvek ne mislim da će to biti odlučeno u sekundama. U jednom trenutku će neko odvojiti dosta vremena u drugom“, rekao je on.