Indija i UAE se slažu da namire trgovinu u rupijama i dirhamima

Indija i UAE se slažu da namire trgovinu u rupijama i dirhamima

Kao veliki podsticaj za poziciju indijske rupije, Nju Delhi i Abu Dabi su se u subotu dogovorili da stvore mehanizme za poravnanje trgovine u nacionalnim valutama, za razliku od upotrebe američkih dolara.

Tokom jednodnevne posete indijskog premijera Narendre Modija Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), jednom od najvećih proizvođača nafte na Bliskom istoku, centralne banke dveju zemalja potpisale su memorandum o razumevanju za uspostavljanje okvira za promovisanje upotrebe nafte. lokalne valute kao što su rupija i dirham za prekogranične transakcije. Oni će takođe povezati svoje sisteme trenutnog plaćanja, indijski interfejs objedinjenog plaćanja (UPI) i platformu za trenutna plaćanja (IPP) UAE.

„Ovo je veoma važan aspekt saradnje Indije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. On utire put za poboljšanu ekonomsku saradnju i učiniće međunarodne finansijske interakcije jednostavnijim“, rekao je premijer.

Razvoj događaja dolazi samo dan nakon što je Modi objavio da je postignut dogovor za korišćenje platnog sistema UPI u Francuskoj. Premijer je rekao da će usluga početi od Ajfelove kule, gde će indijski turisti moći da vrše plaćanja u rupijama koristeći mobilnu aplikaciju.

Indijski ministar spoljnih poslova Vinaj Mohan Kvatra opisao je Modijevo putovanje u Abu Dabi kao „kratku, ali veoma značajnu posetu, prekretnicu u partnerstvu između Indije i UAE“.

Pored sporazuma rupija-dirham, najavljeno je da će državni Indijski institut za tehnologiju (IIT) uspostaviti kampus u Abu Dabiju u saradnji sa IIT-Delhi, dok su ministarstva obrazovanja dve zemlje potpisala odvojene sporazume o saradnji. IIT-Abu Dabi će biti jedan od tri kampusa vodeće tehničke škole u ​​zemlji, dok će druga dva biti u Zanzibaru u Tanzaniji i Kuala Lumpuru u Maleziji.

Modi je pozdravio globalne ambicije Indije u sferi obrazovanja. „Ovo označava značajan korak u našoj internacionalizaciji obrazovanja i svedočanstvo je indijske inovacijske sposobnosti. Obrazovanje je veza koja nas ujedinjuje, to je iskra koja pali inovacije. Zajedno ćemo iskoristiti ovu moć za zajednički prosperitet i globalno poboljšanje“, napisao je on na Tviteru.

Tokom bilateralnih razgovora sa predsednikom UAE i vladarom Abu Dabija, šeikom Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom, obojica lidera su izrazila zadovoljstvo što su odnosi UAE i Indije doživeli ogroman napredak na svim frontovima. Trgovina Indije i Ujedinjenih Arapskih Emirata porasla je na 85 milijardi dolara u 2022. godini, što je arapsku naciju učinilo trećim najvećim trgovinskim partnerom Indije za 2022-23. i drugom po veličini izvoznom destinacijom Indije. Indija je drugi najveći trgovinski partner UAE.

Prošlog februara, Indija je postala prva zemlja sa kojom su UAE potpisali Sveobuhvatni sporazum o ekonomskom partnerstvu (CEPA). Bilateralna trgovina je porasla za otprilike 15% otkako je CEPA stupio na snagu 1. maja 2022. U dodatnom podsticaju za investicione mogućnosti za UAE u Indiji, Investiciona uprava Abu Dabija (ADIA) će uspostaviti slobodnu zonu u Gudžaratu International Finance Tec-Citi (GIFT Citi), koji je napravljen po uzoru na Dubai Međunarodni finansijski centar (DIFC), u narednih nekoliko meseci.

Indijski lider je takođe najavio svoje učešće na COP28, Konferenciji UN o klimatskim promenama koja se održava u Dubaiju od 30. novembra do 12. decembra. Indijski lider se sastao sa kandidatom za predsednika COP28 Sultanom Al Džaberom i uverio ga u punu podršku Indije za domaćinstvo konferencije u UAE .

Modi, za koga je poznato da uspostavlja lični odnos sa globalnim liderima, zahvalio je lideru UAE na gostoprimstvu. „Način na koji su se širile veze između naših zemalja, dali ste veliki doprinos tome. Svaka osoba u Indiji na vas gleda kao na pravog prijatelja“, rekao je predsedniku Al Nahjanu. Lider UAE je uzvratio na Modijev gest dobre volje posluživši puni vegetarijanski obrok na banketu u predsedničkoj palati Kasr-al-Vatan u Abu Dabiju. Premijer je poznato da je strogi vegetarijanac. Modi je 2015. postao prvi indijski premijer koji je posetio UAE u poslednje 34 godine. Zalivska država nije samo ključni trgovinski partner Nju Delhija, već obezbeđuje zaposlenje za preko 3,5 miliona Indijaca i glavni je izvor priliv doznaka u Indiju.