Porast temperature vode na Floridi izaziva zabrinutost za zdravlje koralnih grebena

Porast temperature vode na Floridi izaziva zabrinutost za zdravlje koralnih grebena

Povećanje temperature u vodama Floride zbog klimatskih promena izazvalo je ekstremni stres za koralne grebene koji izazivaju izbeljivanje, što zabrinjava naučnike.

„U poslednjih godinu dana bilo je zaista depresivno jer smo videli mnogo promena, a pratimo sajtove iz Majamija već pet godina, i počinjemo da vidimo promene na tim sajtovima“, rekao je Majkl Studivan. , naučnik sa Programom za zdravlje i praćenje korala Nacionalne uprave za okeane i atmosferu.

Samo tokom prošle nedelje, dok se Jug SAD bori pod toplotnim talasom, NOAA je izvestila o temperaturi vode na Floridi sredinom 90-ih Farenhajta (35 C). Normalne temperature vode za ovo doba godine trebalo bi da budu između 73-88 stepeni Farenhajta, prema NOAA.

Ekstremna toplota je izazvala izbeljivanje korala, gde korali pod stresom izbacuju svoje šarene simbionte algi, ostavljajući ih bledim i ranjivim.

Kao odgovor na krizu, NOAA i Mote Marine Laboratori and Akuarium udružuju resurse i kažu da su smislili nove tehnike za razmnožavanje i transplantaciju zdravih korala. Oni kultivišu fragmente korala u rasadnicima, obezbeđujući njihovu snagu i održivost pre nego što ih ponovo unesu u okean.

Koralni grebeni stvaraju domove za milione vrsta morskog života, podržavaju zdrave mreže okeana i štite obale, kažu stručnjaci. Koralni grebeni Floride takođe su turistička atrakcija i pomažu lokalnoj ekonomiji.

„Želimo da obnovimo korale na ovim koralnim grebenima na način na koji oni sada mogu da preuzmu sopstvenu replikaciju i da nas izbace iz posla u smislu restauracije korala“, rekao je Majkl Krosbi, predsednik i izvršni direktor Mote Marine Laboratori and Akuarium.

Studivan je rekao da su neki od korala u luci Majami zdravi, što je dobar znak. „Pokušavamo da shvatimo kako su ovi korali uspeli da prežive i da li možemo ili ne možemo da koristimo te iste mehanizme da ih učinimo uspešnim kao deo obnove korala. Zato uzimamo korale iz luke i donosimo ih i ponovo naseljavamo neke naših grebena koji su desetkovani“.