Ekspedicija otkriva četiri nove vrste tarantule u Kolumbiji

Ekspedicija otkriva četiri nove vrste tarantule u Kolumbiji

Kolumbijski pacifički region, smešten u srcu biogeografskog regiona Čoko, otkrio je neka od svojih izuzetnih bioloških čuda. Prepoznato kao jedno od najzagonetnijih svetskih žarišta biodiverziteta, ovo područje je ostalo uglavnom neistraženo, posebno kada je u pitanju raznolikost pauka.

Revolucionarna biološka ekspedicija, sprovedena u Jardin Botanico del Pacifico (JBP) u Bahia Solano, otkrila je neke taksonomske novine koje treba da redefinišu naše razumevanje ovog zadivljujućeg ekosistema. Ova oblast ne služi samo kao turistička atrakcija već takođe igra ključnu ulogu u očuvanju tropskih prašuma i mangrova u regionu.

Predvođena timom posvećenih istraživača, studija se fokusirala na pauke Migalomorphae, sa ciljem da rasvetli njihov zamršeni svet. Ova zagonetna grupa pauka uključuje tarantule, pauke na vratima, paukove levkaste mreže, pauke veličine milimetra koji malo koriste svilu i ćelave pauke sa sposobnošću da pričvrste supstrat na svoja tela. Predatorski su, uglavnom kopneni, i vrlo često imaju ograničenu geografsku distribuciju i visok nivo endemizma.

U ovom prvom istraživanju kolumbijske pacifičke prašume, tim je otkrio i dokumentovao četiri izuzetne vrste pauka. Jedan od njih je Ummidia solana, izuzetan pauk na vratima. Pored toga, istraživači su identifikovali tri vrste tarantula: Euthicaelus cunampia, Neischnocolus mecana i Melloina pacifica.

„Ova taksonomska otkrića predstavljaju prve zabeležene primere njihovih odgovarajućih rodova u regionu, proširujući njihovu geografsku distribuciju. Svaka vrsta je pažljivo ilustrovana, opisana i naučno diskutovana, nudeći vredan uvid u njihove morfološke karakteristike, taksonomiju i biogeografiju. Rezultati istraživanja ova studija služi kao značajan doprinos našem razumevanju biološke raznovrsnosti regiona, poznatog po izuzetnom bogatstvu vrsta i endemizmu“, kažu istraživači.

Ummidia solana, poreklom iz opštine Baija Solano, hvata suštinu zadivljujuće kolumbijske obale Tihog okeana, sa svojim očaravajućim pejzažima i bogatom vegetacijom. Ovo otkriće takođe označava prvi zapis o rodu Ummidia u biogeografskom regionu Čoko.

Melloina pacifica, nazvana po kolumbijskom pacifičkom regionu koji naseljava, predstavlja prvu opisanu vrstu roda Melloina u Kolumbiji. Iako je poznato da Melloina uspeva u različitim ekosistemima, uključujući pećine, ovaj specifičan zapis proširuje poznatu distribuciju roda, ranije dokumentovanu samo u Venecueli i Panami.

Euthicaelus cunampia odaje počast Don Hozeu i Don Antoniju, članovima domorodačke zajednice Embera iz Mekane, Čoko. Njihova tranzicija od lovačke tradicije do toga da postanu turistički i akademski vodiči za JBP inspirisala je ime vrste. Značajno je da ovo otkriće označava prvi objavljeni zapis o rodu Euthicaelus i potporodici Schismatothelinae izvan Andskog regiona i istočne Kordiljere za Kolumbiju.

Na kraju, Neischnocolus mecana, nazvan po gradu u Bahia Solano, naglašava posvećenost zajednice Jardin Botanico del Pacifico očuvanju bogate biodiverziteta regiona. Ovo je četvrta opisana vrsta iz roda Neischnocolus u Kolumbiji i predstavlja njen prvi zapis u biogeografskom regionu Čoko i kolumbijskom Pacifiku. Značajno je da ovaj opis proširuje poznati geografski opseg roda.

„Ova revolucionarna studija služi kao svedočanstvo o potencijalnom postojanju neotkrivenih vrsta i potrebi za sveobuhvatnim taksonomskim istraživanjem“, navode naučnici u zaključku.