Nigerija proglasila vanredno stanje zbog nestašice hrane

Nigerija proglasila vanredno stanje zbog nestašice hrane

U Nigeriji je proglašeno vanredno stanje zbog nestašice hrane i porasta cena, a vlada te zemlje najavila je niz mera za rešavanje krize.

U četvrtak je najavljeno da će đubrivo i žitarice „odmah” biti puštene poljoprivrednicima, a 500.000 hektara poljoprivrednog zemljišta i rečnih slivova biće aktivirano za celogodišnju poljoprivredu.

Ovaj potez će takođe proširiti ulogu centralne banke u finansiranju poljoprivrednog lanca vrednosti.

„Proglasili smo vanredno stanje i predstavili sveobuhvatan plan intervencije o bezbednosti hrane, dostupnosti i održivosti, preduzimajući odlučne akcije u borbi protiv inflacije hrane“, rekao je predsednik Bola Tinubu na Tviteru.

Tinubu je naglasio da je cilj intervencije bio da se promoviše poljoprivreda i poveća otvaranje novih radnih mesta, obećavajući da „niko neće biti zaostao“ u naporima njegove vlade da obezbedi „pristupačnu, bogatu hranu“. ”

Attahiru Bafarava, bivši guverner nigerijske države Sokoto, upozorio je ranije ovog meseca na razbojništvo na severu zemlje, rekavši da to ugrožava bezbednost hrane i da je „ozbiljna katastrofa“. ”

Najveća afrička ekonomija zabeležila je porast troškova hrane i transporta zbog predsednikovog ukidanja subvencija za gorivo i sveobuhvatne reforme deviznog kursa od maja.

U saopštenju u četvrtak, portparol vlade Dele Alake rekao je da će „uštede od ukidanja subvencija za gorivo“ biti usmerene na renoviranje poljoprivrednog sektora.

Biće osnovan Nacionalni odbor za robu i zadužen za preispitivanje cena hrane i održavanje „strateške rezerve hrane koja će se koristiti kao mehanizam za stabilizaciju cena za kritične žitarice i druge prehrambene artikle“, rekao je Alake.

Troškovi hrane u Nigeriji porasli su u maju za 24,82 odsto u odnosu na isto vreme prošle godine, prema podacima Nacionalnog biroa za statistiku (NBS). Objašnjeno je da je međugodišnji rast inflacije hrane uzrokovan, između ostalog, poskupljenjem ulja, jama, hleba, žitarica i ribe.