Kako retka vrsta demencije pretvara pacijente u umetnike

Kako retka vrsta demencije pretvara pacijente u umetnike

Decenijama, lekari su primetili retku provalu vizuelne kreativnosti koja se javlja kod malog broja pacijenata sa demencijom, što odražava isti čudan fenomen među pacijentima koji su imali moždani udar ili drugu povredu mozga. Sada, saradnja 27 naučnika predvođenih UC San Francisco ponudila je nove uvide u to kako se ovaj talenat razvija dok se ključne oblasti mozga degenerišu.

Prvi put identifikovan 1996. od strane bihejvioralnog neurologa UCSF-a, dr Brusa Milera, vizuelna kreativnost se povremeno viđa kod pacijenata sa frontotemporalnom demencijom (FTD), neurodegenerativnim stanjem koje pogađa oko 60.000 Amerikanaca. FTD obično pogađa ljude u 50-im i 60-im godinama, poput akcione zvezde Brusa Vilisa, čija je porodica objavila dijagnozu ranije ove godine. To je uzrokovano gubitkom nervnih ćelija u temporalnom i frontalnom režnju, što dovodi do jezičkih poteškoća i promena u ponašanju koje odgovaraju ova dva područja mozga.

U novoj studiji, istraživači predvođeni prvim autorom i bihejvioralnim neurologom Aditom Friedbergom, MD, iz UCSF centra za pamćenje i starenje, pokušali su da utvrde osnovnu nauku koja stoji iza ovog neočekivanog umetničkog preporoda. Fridberg je analizirao evidenciju 689 pacijenata sa FTD i identifikovao 17 (2,5%) koji su doživeli nagli porast vizuelne umetničke kreativnosti na početku svoje demencije.

Studija je uporedila mozgove ovih novopečenih pacijenata koji se bave umetničkom delatnošću sa onima pacijenata koji nisu pokazali povećanu kreativnost, ali koji su delili istu varijantu FTD i stadijum bolesti, kao i starost, pol i nivo obrazovanja. Dve grupe su takođe uparene sa trećom grupom zdravih učesnika.

Fridberg i kolege su koristili tehnike neuroimaginga da ispitaju više regiona mozga učesnika, uključujući frontalne režnjeve, koji su sedište društvenog ponašanja; temporalni režnjevi, koji kontrolišu proizvodnju govora i prepoznavanje jezika; i dorzalni okcipitalni korteks, koji podržava vizuelnu obradu.

Ova skeniranja su otkrila da su se regije mozga odgovorne za jezik smanjile kod velikog broja ovih vizuelno kreativnih pacijenata, dok je njihova oblast vizuelne obrade pokazala povećanu aktivaciju, rekao je Fridberg, koji je povezan sa UCSF Veill institutom za neuronauke.

Rezultati sugerišu da kako se oblast mozga koja kontroliše jezik pogoršava, ona aktivira oblast vizuelne obrade koja pokreće kreativnost, objavili su istraživači u svojoj studiji u JAMA Neurologi.

Promena strukture mozga ogledala se u simptomima pacijenata. Među pacijentima sa vizuelnom kreativnošću, 10 (58,8%) je imalo dve varijante bolesti koje su prvenstveno bile povezane sa teškoćama u razumevanju ili izgovoru reči, što ukazuje da se vizuelna kreativnost češće javlja kod pacijenata čiji je FTD prvenstveno karakterisan jezičkim deficitom. Nasuprot tome, samo tri su imale bihevioralni oblik FTD, a četiri su imale varijante koje se manifestuju kao poremećaji kretanja.

„Pojava vizuelne kreativnosti desila se oko pojave simptoma“, rekao je Fridberg. „Ovo sugeriše da možda još uvek nisu pogođeni regioni mozga mogu biti uključeni i čak mogu pokazati povećanu aktivaciju.“

Osam od 17 umetnika nije imalo prethodne kreativne sklonosti, otkrili su istraživači. Sedam je pokazalo interesovanje za vizuelnu ili ne-vizuelnu umetnost, a dvoje su bili etablirani umetnici koji su pretrpeli značajne promene u svom kreativnom stilu. Njihova umetnost je uključivala slikarstvo, izradu montaže, grnčarije, skulpture, izradu nakita i prošivanje. Umetnici se obično bave svojim novim hobijem mnogo sati dnevno.

„Umetnička dela variraju od preciznih i matematičkih do spontanih sa svetlim, živim bojama i idiosinkratičnim sadržajem“, rekao je Miler, stariji autor studije i direktor UCSF centra za pamćenje i starenje. Umetnost se retko fokusirala na lica, ali kada je to učinila, izrazi lica su često bili bizarni, primetili su istraživači.

Među nalazima studije bio je jedinstveni strukturalni odnos između oblasti mozga koja kontroliše pokret u desnoj ruci i oblasti vizuelne obrade koja podržava kreativnost među umetničkim pacijentima.

Fridberg je rekao da ovaj strukturni potpis može odražavati neuroplastičnost – sposobnost mozga da formira nove veze ili da se reorganizuje. Razumevanje neuroplastičnih procesa u ovom kontekstu može dodati arsenalu strategija za borbu protiv FTD i drugih neurodegenerativnih poremećaja, rekla je ona.

Nije poznato zašto neki pacijenti razvijaju pojavnu kreativnost, ali geni će verovatno igrati ulogu, rekao je Miler.

„Naše istraživanje pokazuje da je veća verovatnoća da će ova kohorta imati bolji učinak na kognitivnom testu od njihovih neumetničkih kolega“, rekao je on. „Takođe je verovatno da ovi pojedinci deluju u okruženju pogodnom za kreativnost.“