Bakterije creva povezane sa masnim naslagama u srčanim arterijama

Bakterije creva povezane sa masnim naslagama u srčanim arterijama

U velikoj švedskoj studiji, istraživači su otkrili vezu između nivoa određenih bakterija koje žive u crevima i koronarnih aterosklerotičnih plakova. Takvi aterosklerotski plakovi, koji nastaju nakupljanjem masnih naslaga i holesterola, predstavljaju glavni uzrok srčanog udara. Studiju su vodili istraživači sa Univerziteta Upsala i Lund, a nalazi su sada objavljeni u časopisu Circulation.

Nova studija zasnovana je na analizama crevnih bakterija i srčanih slika među 8.973 učesnika starosti od 50 do 65 godina iz Upsale i Malmea bez prethodno poznatog srčanog oboljenja. Svi su bili učesnici švedske studije kardiopulmonalne bioslike (SCAPIS).

„Otkrili smo da su oralne bakterije, posebno vrste iz roda Streptococcus, povezane sa povećanom pojavom aterosklerotskih plakova u malim arterijama srca kada su prisutne u crevnoj flori. Vrste iz roda Streptococcus su česti uzročnici pneumonije i infekcija grla, kože i srčanih zalistaka. Sada moramo da shvatimo da li ove bakterije doprinose razvoju ateroskleroze“, kaže Tove Fall, profesor molekularne epidemiologije na Odeljenju za medicinske nauke i SciLifeLab, Univerzitet Upsala, koji je koordinirao studiju zajedno sa istraživačima sa Univerziteta u Lundu.

Napredak u tehnologiji omogućio je široku dubinsku karakterizaciju bakterijskih zajednica u biološkim uzorcima sekvenciranjem sadržaja DNK i upoređivanjem sa poznatim sekvencama bakterija. Pored toga, poboljšanja u tehnikama snimanja omogućila su otkrivanje i merenje ranih promena u malim sudovima srca. SCAPIS studija predstavlja jednu od najvećih kolekcija obe ove vrste podataka u svetu. U ovoj studiji, naučnici su istraživali veze između mikrobiote creva i nakupljanja masnih naslaga u arterijama srca.

„Veliki broj uzoraka sa visokokvalitetnim podacima sa snimanja srca i crevne flore omogućio nam je da identifikujemo nove asocijacije. Među našim najznačajnijim nalazima, Streptococcus anginosus i S. oralis subsp. oralis su dva najjača“, kaže Sergi Saiols- Baikeras, glavni autor sa Univerziteta Upsala.

Istraživački tim je takođe otkrio da su neke od vrsta koje su povezane sa nagomilavanjem masnih naslaga u srčanim arterijama povezane sa nivoima iste vrste u ustima. Ovo je mereno korišćenjem uzoraka fekalija i pljuvačke prikupljenih iz Malme Offspring Studi i Malmo Offspring Dental Studi. Štaviše, ove bakterije su bile povezane sa markerima zapaljenja u krvi, čak i nakon što su se uzele u obzir razlike u ishrani i lekovima između učesnika koji su nosili bakterije i onih koji nisu.

„Upravo smo počeli da shvatamo kako ljudski domaćin i bakterijska zajednica u različitim delovima tela utiču jedni na druge. Naša studija pokazuje lošije kardiovaskularno zdravlje kod nosilaca streptokoka u njihovim crevima. Sada moramo da istražimo da li su ove bakterije važne igrači u razvoju ateroskleroze“, napominje Marju Orho-Melander, profesor genetske epidemiologije na Univerzitetu Lund i jedan od starijih autora studije.