Mađarska signalizira da će verovatno podržati kandidaturu Švedske za NATO na jesen

Mađarska signalizira da će verovatno podržati kandidaturu Švedske za NATO na jesen

Mađarska je u četvrtak nagovestila da bi mogla da ratifikuje kandidaturu Švedske za pridruživanje NATO-u na jesen, a poslanik vladajuće stranke je rekao da je odluka Turske da podrži kandidaturu Švedske otvorila vrata jačanju alijanse u trenutku kada je to potrebno, piše Rojters.

Mađarski poslanik Žolt Nemet rekao je da nema potrebe da se ranije saziva vanredna sednica parlamenta da bi se ta odluka odobrila jer će tursko odobrenje doći kasnije.

Mađarski nacionalistički premijer Viktor Orban odložio je ratifikaciju, ali je njegov ministar spoljnih poslova ranije ovog meseca rekao da Budimpešta neće odlagati proces ako Turska odustane od protivljenja, što je i učinila u ponedeljak.

„Počećemo sa radom sredinom septembra“, rekao je Nemet, šef odbora za spoljne poslove mađarskog parlamenta, za privatnu radiodifuziju InfoRadio.

Nema potrebe da se krene ranije jer turski predsednik Tajip Erdogan neće proslediti ratifikaciju švedskog članstva u NATO turskom parlamentu dok se ono ponovo ne otvori na jesen, rekao je on.

Švedska i Finska su prošle godine podnele zahtev za članstvo u NATO kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, napuštajući politiku vojnog nesvrstavanja koja je trajala decenijama Hladnog rata.

Ankara je mesecima insistirala na ratifikaciji, optužujući Švedsku da je učinila premalo protiv ljudi koje Turska smatra teroristima, uglavnom kurdskih članova zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK).

Mađarski proces ratifikacije je zaglavio u parlamentu od prošlog jula, a Orban je izrazio zabrinutost zbog članstva nordijskih zemalja u NATO-u.

Mađarski poslanici odobrili su kandidaturu Finske krajem marta.