Republički državni zvaničnici prete pravnim tužbama zbog politike raznolikosti kompanija

Republički državni zvaničnici prete pravnim tužbama zbog politike raznolikosti kompanija

Grupa republikanskih američkih državnih tužilaca u četvrtak je upozorila najveće kompanije u zemlji da bi određene politike raznolikosti radne snage mogle biti nezakonite u svetlu odluke Vrhovnog suda SAD kojom se efektivno ukida afirmativna akcija u visokom obrazovanju.

13 zvaničnika u pismima upućenim 100 najvećih američkih kompanija saopštilo je da je sud prošlog meseca jasno stavio do znanja da je svaka politika koja drugačije tretira ljude zbog njihove rase nezakonita, čak i kada je usvojena u dobrim namerama.

Državni tužioci su pozvali kompanije da napuste kvote ili preferencije zasnovane na rasi u zapošljavanju, unapređenju i sklapanju ugovora i zapretili su pravnim tužbama „pre nego kasnije“ ako to ne urade.

„Kompanije koje se bave rasnom diskriminacijom trebalo bi i biće suočene sa ozbiljnim pravnim posledicama“, napisali su državni tužioci.

Zvaničnici su izdvojili desetak kompanija za koje su rekli da su koristile rasne kvote i druge prakse koje su eksplicitno zasnovane na rasi, uključujući Apple Inc, Alphabet Inc Google, Microsoft Corp i Uber Technologies Corp.

Te kompanije nisu odmah odgovorile na zahteve za komentar.

Glavni tužilac Kanzasa Kris Kobah i njegov kolega u Tenesiju Džonatan Skrmeti predvodili su pismo. Njima su se, između ostalih, pridružili i državni tužioci Indijane, Južne Karoline i Misurija.

Prošlomesečna presuda Vrhovnog suda kaže da su politike o prijemu na Univerzitetu Harvard i Univerzitetu Severne Karoline narušene Ustavom SAD garancije jednake zaštite prema zakonu.

Odluka ne utiče direktno na poslodavce, ali je u usaglašenom mišljenju sudija Nil Gorsuch primetio da je savezni zakon koji zabranjuje rasnu pristrasnost u programima koji se finansiraju iz savezne države, uključujući visoko obrazovanje, „u suštini identičan“ zakonu koji zabranjuje diskriminaciju na radnom mestu.

Općenito se očekuje da će ova odluka podstaći pravne izazove za politiku upisa na univerzitete i srednje škole i inicijative korporativne raznolikosti koje uzimaju u obzir rasu.

Federalni i državni zakoni već zabranjuju kompanijama da eksplicitno uzmu u obzir rasu pri donošenju odluka o zapošljavanju, ali u poslednje vreme postoji mali presedan u pogledu zakonitosti programa raznolikosti.

Kompanije su decenijama imale politiku usmerenu na diversifikaciju svoje radne snage. Ali mnogi su počeli pažljivije da razmatraju ovo pitanje počevši od 2020. godine, u nacionalnoj debati o rasi podstaknutom smrću Džordža Flojda i drugih crnaca od strane policije.

Zagovornici inicijativa za korporativnu raznolikost kažu da, uz stvaranje većeg kapitala, one privlače bolje talente i mogu biti dobre za poslovanje kada imaju podršku među klijentima kompanije.

Ali u pismu od četvrtka, državni tužioci su rekli da je dobronamerna rasna diskriminacija i dalje nezakonita.

„Argument da različita pravila treba da regulišu rasne klasifikacije osmišljene da uključe, a ne da isključuju… više puta je odbačen“, napisali su.