UN se bore da spasu dogovor o crnomorskom žitu, uz pomoć EU

UN se bore da spasu dogovor o crnomorskom žitu, uz pomoć EU

Evropska komisija pomaže Ujedinjenim nacijama i Turskoj da pokušaju da produže sporazum kojim se dozvoljava crnomorski izvoz ukrajinskog žita i otvorena je da „istraži sva rešenja“, rekao je portparol Evropske unije u četvrtak, uoči mogućeg isteka ugovora u ponedeljak, preneo je Rojters.

UN i Turska su posredovale u Inicijativi za crnomorsko žito sa Rusijom i Ukrajinom u julu 2022. kako bi pomogli u ublažavanju globalne prehrambene krize pogoršane invazijom Moskve i blokadom ukrajinskih luka. Ukrajina i Rusija su među vodećim svetskim izvoznicima žitarica.

EU razmatra povezivanje podružnice Ruske poljoprivredne banke (Rosselkhozbank) sa međunarodnom platnom mrežom SVIFT kako bi se omogućile transakcije žitarica i đubriva, rekli su Rojtersu u sredu izvori upoznati sa diskusijama.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš predložio je u pismu ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u utorak da Moskva dozvoli nastavak sporazuma o crnomorskom žitu na nekoliko meseci kako bi EU dala vremena da poveže podružnicu Rosselhozbanke sa SVIFT-om, dva od tih izvora upoznata sa diskusijama rekao je Rojtersu.

Tokom posete Briselu u četvrtak, Guteres je rekao novinarima da još nije dobio odgovor od Rusije. Rekao je da njegovo pismo Putinu sadrži „konkretne predloge za koje se nadam da nam mogu omogućiti da pronađemo pozitivan put napred“.

Prema novinskoj agenciji TASS, Putin je rekao da nije video Gutereševo pismo u kojem se predlaže produženje sporazuma, ali je rekao da je Rusija u kontaktu sa zvaničnicima UN.

„Možemo da suspendujemo naše učešće u dogovoru, a ako svi još jednom kažu da će sva obećanja koja su nam data biti ispunjena, neka ispune ovo obećanje. Mi ćemo se odmah ponovo pridružiti ovom dogovoru“, rekao je on za rusku državnu televiziju.

Portparol Kremlja je kasnije rekao da Rusija nije donela konačnu odluku o tome da li da izađe iz sporazuma o žitu.

Prioritet Evropske komisije je da obezbedi da ukrajinsko žito može da stigne na svetsko tržište i poziva sve strane da produže sporazum o Crnom moru, rekao je portparol EU u Briselu u četvrtak.

„Pomažemo razgovorima koje vode UN i Turska po potrebi“, rekao je portparol. „Naravno, otvoreni smo da istražimo sva rešenja koja doprinose našem cilju, dok nastavljamo da obezbedimo da sposobnost Rusije da vodi rat u Ukrajini bude sputana što je više moguće.

Ključni zahtev Moskve je ponovno povezivanje Rosselhozbanke sa SVIFT-om. EU ga je prekinula u junu 2022. zbog ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je kasnije u četvrtak pozvala Putina da produži sporazum. „Lopta je u dvorištu predsednika Putina i svet gleda“, rekla je ona.

Rusija je zapretila da će odustati od ugovora o crnomorskom žitu jer nije ispunjeno nekoliko zahteva da svoje žito i đubrivo otpremi u inostranstvo. Poslednji brod koji putuje u okviru sporazuma o Crnom moru trenutno ukrcava svoj teret u ukrajinskoj luci Odesa pre roka u ponedeljak.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je u četvrtak razgovarao sa predsednikom Južne Afrike Sirilom Ramafozom i da su se obojica složili da je „od vitalnog značaja“ da se produži sporazum o Crnom moru.

„Veoma je važno da nigde u svetu ne postoji pretnja po bezbednost hrane. I Rusija mora jasno da shvati da svako ko povećava pretnju glađu, posebno u kritičnim oblastima Afrike, teroriše ceo svet glađu“, rekao je Zelenski. njegovo noćno video obraćanje.

Ukrajina je u okviru ovog aranžmana izvezla više od 32 miliona tona kukuruza, pšenice i drugih žitarica. Rusija se žalila da ne stiže dovoljno u siromašne zemlje, ali UN tvrde da je tim državama donela korist tako što je pomogla da smanje cene hrane za više od 20 odsto na globalnom nivou.

Da bi se Rusija ubedila da pristane na sporazum o Crnom moru, u julu 2022. potpisan je trogodišnji memorandum o razumevanju prema kojem su se zvaničnici UN složili da pomognu Rusiji da izvozi hranu i đubrivo na strana tržišta.

Dok ruski izvoz hrane i đubriva ne podleže sankcijama Zapada uvedenim nakon invazije na Ukrajinu, Moskva kaže da su ograničenja plaćanja, logistike i osiguranja predstavljala barijeru za isporuke.

Kao rešenje za nedostatak pristupa SVIFT-u, zvaničnici UN su naterali američku banku JPMorgan Chase & Co da počne da obrađuje neka plaćanja ruskog izvoza žitarica uz uveravanja vlade SAD.

UN takođe rade sa Afričkom izvozno-uvoznom bankom na stvaranju platforme za pomoć u procesuiranju transakcija za ruski izvoz žitarica i đubriva u Afriku, rekao je Rojtersu prošlog meseca jedan trgovinski zvaničnik UN.