Mađarska: Knjižara kažnjena zbog popularne knjige o gej tinejdžerima

Mađarska: Knjižara kažnjena zbog popularne knjige o gej tinejdžerima

Vlasti Budimpešte kaznile su u četvrtak jedan od najvećih mađarskih lanaca knjižara, Lira Koniv, zbog kršenja kontroverznog zakona o zabrani „gej propagande“ među decom, piše „Evropska istina“.

Lanac knjižara Lira Koniv – drugi po veličini u Mađarskoj – kažnjen je sa 12 miliona forinti (32,1 hiljada evra) zbog prodaje popularnog tinejdžerskog romana Heartstopper („Kad srce stane“).

Suprotno odredbama mađarskog zakona o zabrani „gej propagande“ među maloletnicima, knige su prodavane u knjižarama u odeljku za maloletničku književnost, a ne u zatvorenom pakovanju.

„Istraga je pokazala da su knjige o kojima je reč o homoseksualnosti, ali su, ipak, klasifikovane kao književnost za decu i mlade i nisu distribuirane u zapečaćenoj ambalaži“, saopštila je kancelarija vlade Budimpešte.

Agencija je u svom saopštenju naglasila da je naložila Liri Koniv da obezbedi legalnu distribuciju knjige i da će „uvek preduzimati stroge mere protiv kompanija koje se ne pridržavaju zakona“.

Novčana kazna mađarskom lancu knjižara stigla je samo dva dana pre Budimpeštanskog Prajda, godišnjeg događaja koji okuplja hiljade LGBTK+ osoba i njihovih pristalica u glavnom gradu Mađarske.

Evropska komisija je 2021. godine pokrenula prekršajni postupak u vezi sa usvajanjem zakonodavstva od strane Mađarske, što se može smatrati diskriminacijom na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, kao i kršenjem niza osnovnih principa EU. kao pravila unutrašnjeg tržišta.

Venecijanska komisija je takođe zaključila da mađarski zakon, koji zabranjuje nastavu o homoseksualnosti i transrodnosti u školama, krši međunarodne standarde ljudskih prava. Kada Budimpešta nije htela da odgovori na primedbe, Brisel je odlučio da predmet uputi Sudu pravde EU.