Francuska ogorčena imenovanjem Amerikanke na ključnu poziciju u Evropskoj komisiji

Francuska ogorčena imenovanjem Amerikanke na ključnu poziciju u Evropskoj komisiji

Francuska vlada pozvala je Evropsku komisiju da preispita imenovanje državljanina Sjedinjenih Država na jednu od važnih funkcija vezanih za regulisanje aktivnosti američkih tehnoloških giganata, piše „Evropska istina.

Evropska komisija je u utorak objavila imenovanje Fione Skot Morton, američke profesorke ekonomije na Univerzitetu Jejl, za novog glavnog ekonomistu antimonopolskog odeljenja Komisije od septembra.

Ova jedinica je odgovorna za osiguravanje konkurentske prirode tržišta EU – posebno da velike američke tehnološke kompanije ne zloupotrebljavaju svoju tržišnu dominaciju, zbog čega su već dobile rekordne kazne.

Istovremeno, Skot Morton je 2011. i 2012. godine radio u odeljenju za borbu protiv monopola američkog Ministarstva pravde, a kasnije je savetovao tehnološke kompanije kao što su Epl i Majkrosoft, što je izazvalo kritike na njeno imenovanje iz celog političkog spektra u Francuskoj.

Između ostalog, francuski ministar za digitalizaciju Žan Noel Baro rekao je da imenovanje glavnog ekonomiste antimonopolskog odeljenja Evropske komisije „pokreće legitimnu zabrinutost“, dok je francuska ministarka spoljnih poslova Katarin Kolona rekla da je „impresionirana“ nominacijom.

Francuski političari i vladini zvaničnici pozvali su Evropsku komisiju da preispita oznaku, ali izgleda da nemaju nameru da to učine.

Izvršno telo EU je objasnilo da je pažljivo proveravalo iskustvo Skota Mortona na sukob interesa; pored toga, dve godine se neće baviti poslovima za koje je bila odgovorna tokom godine koja je prethodila njenom imenovanju.

Evropska komisija je dodala da je otvorila konkurs za kandidate izvan EU zbog veoma specifičnih veština koje su mu bile potrebne i da Skot Morton ima najbolje kvalifikacije i iskustvo od kandidata.

Podsetimo, u američkom gradu San Francisku u septembru prošle godine otvoreno je predstavništvo EU sa ciljem da održi kontakt sa predstavnicima velikih tehnoloških kompanija.