Ministri spoljnih poslova ASEAN-a ponovo osuđuju nasilje u Mjanmaru

Ministri spoljnih poslova ASEAN-a ponovo osuđuju nasilje u Mjanmaru

Ministri spoljnih poslova jugoistočne Azije u četvrtak su ponovili osudu tekućeg nasilja u Mjanmaru, jer tamošnji sukob koji se pojačava testira jedinstvo Asocijacije nacija jugoistočne Azije.

Mjanmar, jedan od 10 članica bloka, opterećen je borbama otkako je vojska preuzela vlast početkom 2021. pre nego što je pokrenula krvavi udar na prodemokratske protivnike, što je izazvalo uzvratne napade pokreta otpora i armija etničkih manjina.

„Snažno smo osudili nastavak nasilja, uključujući vazdušne napade, artiljerijsko granatiranje i uništavanje javnih objekata“, rekli su najviši diplomati ASEAN-a u zajedničkom saopštenju objavljenom u četvrtak uveče posle neobjašnjivog odlaganja.

Predsedavajuća sastanka Indonezija je u sredu pozvala ministre spoljnih poslova grupe da ostanu jedinstveni u borbi protiv eskalacije nasilja u Mjanmaru.

Vojni lideri Mjanmara odbili su da sprovedu mirovni plan u pet tačaka, koji poziva na zaustavljanje nasilja i inkluzivnog dijaloga i koji je dogovoren ubrzo nakon što su izveli državni udar, a Malezija je pozvala na strožu osudu.

Ministri su takođe „apelovali na sve uključene strane da preduzmu konkretne mere da odmah zaustave neselektivno nasilje, osude svaku eskalaciju i stvore povoljno okruženje za isporuku humanitarne pomoći i inkluzivni nacionalni dijalog“.

Rekli su da su razgovarali o Južnom kineskom moru, gde nekoliko članica ima preklapanja pomorskih potraživanja sa Kinom, sve moćnijim susedom regiona.

Najviši kineski diplomata Vang Ji prisustvovao je ove nedelje sastancima vezanim za ASEAN u Džakarti, a takođe je održao bilateralne razgovore sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom i državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom.

Ne navodeći Kinu, ministri spoljnih poslova ASEAN-a rekli su da su „neki ministri izrazili zabrinutost zbog melioracije zemljišta, aktivnosti, ozbiljnih incidenata u toj oblasti, uključujući akcije koje dovode bezbednost svih osoba u opasnost“.

Razdori unutar ASEAN-a oko Mjanmara su naglašeni kada je Tajland prošlog meseca pozvao vojne zvaničnike Mjanmara na sastanak sa ciljem „ponovnog angažovanja“ sa huntom.

Zvaničnicima hunte zabranjeno je sastanke na visokom nivou ASEAN-a zbog nedostatka napretka u planu od pet tačaka.

Većina članica ASEAN-a izbegavala je sastanak, koji je branio tajlandski ministar inostranih poslova Don Pramudvinai, rekavši da njegova zemlja pati u pogledu svojih graničnih, trgovinskih i problema sa izbeglicama.

Don je u sredu rekao da je nedavno sreo bivšu liderku Mjanmara u zatvoru Aung San Su Ći, prvu stranu službenicu kojoj je odobren pristup nobelovki od kada ju je vojska pritvorila pre više od dve godine.

Ministri ASEAN-a rekli su da ih je Tajland „obavijestio o svojim nedavnim aktivnostima u Mjanmaru, što je veliki broj država članica ASEAN-a smatrao pozitivnim razvojem događaja”.

Mjanmarska Vlada nacionalnog jedinstva u senci, sastavljena od lojalista zbačenoj administraciji Su Ći, obeshrabrila je ASEAN da se angažuje sa huntom ukoliko ne oslobodi sve političke zatvorenike.