Maroko je dobio dobar žreb u afričkim kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2026.

Maroko je dobio dobar žreb u afričkim kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2026.

Polufinalisti Svetskog prvenstva iz Maroka blag su put ka turniru 2026. u Sjedinjenim Državama, Meksiku i Kanadi nakon žrebanja za afričke kvalifikacije u Abidžanu u četvrtak.

Najbolji tim u svakoj od devet grupa, od kojih svaka ima po šest zemalja, automatski se kvalifikuje za Svetsko prvenstvo.

Četiri najbolja drugoplasirana ući će u afričku plej-of fazu, gde će pobednici nastupiti u plej-ofu među konfederacijama koji će se održati u martu 2026.

To znači da Africi ima zagarantovano devet mesta u proširenom finalu sa 48 timova, sa 10. timom koji bi mogao biti dodat u plej-ofu.

Maroko je igrao sa Zambijom, Kongo-Brazavilom, Tanzanijom, Nigerom i Eritrejom i biće veliki favoriti da završi na vrhu liste.

Imali su uzbudljiv put do polufinala Svetskog prvenstva u Kataru prošle godine, prve afričke reprezentacije koja je uspela da se plasira u tu fazu svetskog turnira i završila na četvrtom mestu.

Afrički šampion Senegal suočava se sa težim putem sa Demokratskom Republikom Kongo u svojoj grupi i potencijalno teškim danom u gostima u Mauritaniji. Takođe se sastaju sa finalistima Svetskog prvenstva 2006. Togom i dvojcem Sudan i Južni Sudan.

Nigerija i Južna Afrika možda će pobeći na svom žrebu nakon što su uparene zajedno, zajedno sa Beninom, Zimbabveom, Ruandom i Lesotom. Nigerija i Južna Afrika imaju dugogodišnje gorko rivalstvo i neće im se dopasti da se suoče jedna s drugom.

Tu je i moćan zapadnoafrički okršaj u Grupi I dok se sastaju Mali i Gana. Moraju da igraju i lukav Madagaskar, Centralnoafrička Republika, Komori i Čad.

Tunis je bio na pet od poslednjih sedam svetskih prvenstava i ponovo će iskoristiti svoje šanse uz lak izgled. Sastaju se sa Ekvatorijalnom Gvinejom, Namibijom, Malavijem, Liberijom i Sao Tome e Principe. Trebalo bi da ima malo alarma za njih.

Alžir je propustio finale 2022. na srceparajući način sa poslednjim porazom u plej-ofu od Kameruna, ali će biti uveren da će uspeti prvi put dok se takmiči sa Gvinejom, Ugandom, Mozambikom, Bocvanom i Somalijom.

Prva dva dana meča u grupama igraće se od 13. do 21. novembra 2023., a poslednja dva od 6. do 14. oktobra 2025. Afrička plejof faza je na programu od 10. do 18. novembra 2025. godine.

Kvalifikacione grupe za Svetsko prvenstvo u Africi:

Grupa A: Egipat, Burkina Faso, Gvineja Bisao, Sijera Leone, Etiopija, Džibuti

Grupa B: Senegal, Demokratska Republika Kongo, Mauritanija, Togo, Sudan, Južni Sudan

Grupa C: Nigerija, Južna Afrika, Benin, Zimbabve, Ruanda, Lesoto

Grupa D: Kamerun, Zelenortska ostrva, Angola, Libija, Esvatini, Mauricijus

Grupa E: Maroko, Zambija, Kongo, Tanzanija, Niger, Eritreja

Grupa F: Obala Slonovače, Gabon, Kenija, Gambija, Burundi, Sejšeli

Grupa G: Alžir, Gvineja, Uganda, Mozambik, Bocvana, Somalija

Grupa H: Tunis, Ekvatorijalna Gvineja, Namibija, Malavi, Liberija, Sao Tome e Principe

Grupa I: Mali, Gana, Madagaskar, Centralnoafrička Republika, Komori, Čad.