U Litvaniji su lekari zabrinuti zbog situacije sa vakcinacijom ukrajinske dece

U Litvaniji su lekari zabrinuti zbog situacije sa vakcinacijom ukrajinske dece

U Litvaniji su porodični lekari zabrinuti zbog zdravstvenog stanja dece izbeglica iz Ukrajine, pošto su izgubljene informacije o njihovoj vakcinaciji.

Napominje se da su mnoge izbeglice stigle u Litvaniju bez kompletne dokumentacije o zdravstvenom stanju svoje dece. Sada medicinski radnici govore o nedostatku relevantnih informacija i neuspjesima koji nastaju u vezi s tim.

„Kad je počeo rat deca nisu mogla da se vakcinišu itd, pogotovo ako su roditelji umrli, tamo rođaci uopšte ne znaju koja su deca vakcinisana… Ljudi su bežali od rata, bombardovane su ambulante, a i da je bilo informacija, nestala je. Jednom rečju, problemi, naravno da postoje“, rekao je predsednik Litvanskog udruženja lekara opšte prakse Julijus Kalibatas.

U takvim slučajevima lekari ističu svoju odgovornost da nastave sa vakcinacijom dece.

„To je zaista velika odgovornost. Ako ste imali vakcinaciju, a zatim još jednu vakcinu odmah nakon toga? Možda neće biti mnogo problema, ali ne daj Bože ako imate alergijsku reakciju, poput anafilaktičnog šoka. Porodični lekari žele i da igram na sigurno i da ne želim nikakve komplikacije“, rekao je on.

Lekari napominju da se u ovako neizvesnoj situaciji ne može isključiti opasnost od izbijanja određenih bolesti.

Međutim, deca koja dolaze iz Ukrajine uključena su u programe vakcinacije koje plaća država.

Već dugo postoje preporuke da lekari opšte prakse treba da obezbede individualizovane planove vakcinacije za takve pacijente.

Ističe se da samo porodični lekar, nakon pregleda deteta, procene njegovog zdravstvenog stanja i drugih okolnosti, može da sačini navedeni individualni plan vakcinacije, jer nijedan drugi medicinski radnik ili epidemiolog to ne može da uradi sa takvom tačnošću.

Prema rezultatima ankete sprovedene u maju, 34 odsto ukrajinskih izbeglica koje su pobegle od rata u Litvaniju planira da tamo živi i radi u budućnosti.