Tesla želi da proizvodi oko pola miliona električnih vozila godišnje u Indiji

Tesla želi da proizvodi oko pola miliona električnih vozila godišnje u Indiji

Tesla razgovara sa indijskom vladom o investicionom predlogu za osnivanje fabrike sa godišnjim kapacitetom za proizvodnju oko pola miliona električnih vozila, izvestio je u četvrtak Tajms of Indija, pozivajući se vladini izvori.

Kompanija, koju predvodi milijarder Elon Mask, takođe razmatra mogućnost korišćenja Indije kao izvozne baze za isporuku automobila u zemlje indo-pacifičkog regiona, navodi se u izveštaju.

Početna cena za vozila biće 2 miliona rupija (24.400,66 dolara), dodaje se u izveštaju, što je više nego duplo od najjeftinijeg indijskog EV, MG Comet, i pola miliona skuplje od Tata Nekon EV, najprodavanijeg električnog automobila u Indiji. zemlja.

Prošle godine, Teslini planovi za ulazak u Indiju bili su u zastoju nakon što je vlada zemlje odbila da smanji uvozne takse na svoje automobile. Zemlja naplaćuje čak 100% uvozne takse na električna vozila.

Indija je želela da Tesla proizvodi vozila lokalno, ali kompanija je rekla da želi prvo da izveze svoje automobile u zemlju kako bi mogla da testira snagu potražnje.

U obnovljenim naporima da uđe na domaće tržište sa promenom stava, Tesla je u maju razgovarao sa zvaničnicima o podsticajima koje nudi vlada za proizvodnju automobila i baterija, preneo je Rojters.

Indijsko ministarstvo trgovine i industrije ovog puta vodi pregovore i nada se da će sklopiti „dobar dogovor“, uz zadržavanje jednakih uslova, jer razgovori sada uključuju i lokalnu proizvodnju i izvoz, dodaju lokalni mediji.

Na sastanku sa Maskom prošlog meseca, indijski premijer Narendra Modi podstakao je proizvođača automobila da napravi „značajnu investiciju“ u zemlji.

Ministarstvo trgovine i industrije, Tesla i Musk, nisu odmah odgovorili na Rojtersove zahteve za komentare.