Odobrenja novih naftnih bušotina u Kaliforniji su skoro stala

Odobrenja novih naftnih bušotina u Kaliforniji su skoro stala

Kalifornija, sedmi po veličini proizvođač sirove nafte u SAD, skoro je obustavila izdavanje dozvola za nova bušenja ove godine, prema državnim podacima.

Državno odeljenje za upravljanje geološkom energijom, poznato kao CalGEM, odobrilo je sedam novih aktivnih dozvola za bušotine u 2023. To je u poređenju sa više od 200 koje je izdalo do ovog trenutka prošle godine.

Zaustavljena odobrenja predstavljaju najnoviju napetost između smelih ekoloških ambicija Kalifornije i njene uloge kao glavnog proizvođača i potrošača nafte i gasa.

Nove dozvole za bušenje stalno su opadale otkako je Gevin Njusom postao guverner 2019. godine, ali trenutna stopa odobrenja predstavlja nagli i dramatičan pad.

„Upravo je pao sa litice“, rekao je u intervjuu Rok Zirman, izvršni direktor Kalifornijske nezavisne naftne asocijacije (CIPA). Industrija ima više od 1.400 zahteva za dobijanje dozvola za nove bušotine koje čekaju na odobrenje CalGEM-a, od kojih je polovina stara više od godinu dana, rekao je on.

U e-poruci, CalGEM je pripisao manji broj odobrenja kako širem padu proizvodnje nafte u Kaliforniji, tako i parnicama koje su pauzirale dozvolu okruga Kern, centra naftne industrije u državi.

CalGEM obrađuje mnogo više odobrenja za trajno zatvaranje bunara nego za bilo koju drugu aktivnost, saopštila je agencija.

„Očekujemo da će se ovaj trend koji dozvoljava da se nastavi dok se Kalifornija udaljava od fosilnih goriva“, rekao je CalGEM.

Odobreni novi bunari uključuju jedan za Sentinel Peak Resources u okrugu San Luis Obispo i pet za E&B Natural Resources Management u okrugu Kern.

U očiglednoj koncesiji naftnoj i gasnoj industriji, odobrenja za poboljšanje ili popravku uspostavljenih bunara porasla su za skoro 50% na 1.650 u prvoj polovini ove godine, prema analizi CalGEM podataka od strane ekološke grupe FracTracker Alliance koja je dostavljena Reuters od neprofitne organizacije Consumer Vatchdog za zastupanje potrošača.

Prerada postojećih bunara da bi se povećala njihova proizvodnja ne može zameniti količine novih bunara koje su potrebne za zadovoljavanje energetskih potreba Kalifornije, rekao je Zierman iz CIPA-e.

Guverner želi da postepeno ukine bušenje nafte u državi do 2045. godine.

Kalifornija je takođe prošle godine usvojila zakon kojim se zabranjuje bušenje nafte i gasa u krugu od 3.200 stopa od objekata, uključujući kuće, škole i bolnice. Ali CIPA je blokirala primenu tog zakona kvalifikujući referendum za njegovo poništenje za glasanje u novembru 2024. godine.

Skoro polovina bunara sa dozvolama za preradu odobrenim ove godine nalazi se u spornoj tampon zoni.

Consumer Vatchdog je kritikovao ta odobrenja kao pretnju javnom zdravlju jer produžavaju život bunara sa niskim i neproizvodnim, za koje grupa tvrdi da bi verovatno bili zapušeni da zakon o neuspehu nije pauziran.

„Država jednostavno pomaže naftnoj industriji da smanji troškove izdavanjem dozvola za popravljanje neproduktivnih bunara, umesto da ih tera da zapuše i saniraju one bunare koji ugrožavaju javnost i životnu sredinu emitujući toksična jedinjenja“, rekla je Liza Taker, zagovornica potrošača u Consumer Vatchdog-u .