Nafta se zaglavila između napetosti u snabdevanju i ekonomske sumnje

Nafta se zaglavila između napetosti u snabdevanju i ekonomske sumnje

Nafta je u sredu porasla na tržištu uhvaćenom između očekivanja da će smanjenje ponude od strane najvećih svetskih izvoznika goriva dovesti do rasta cena i zabrinutosti da će globalna ekonomska slabost smanjiti potražnju.

Fjučersi na Brent su porasli za 26 centi na 79,66 dolara po barelu do 08:55 GMT, a američka sirova nafta Vest Tekas Intermediate (VTI) porasla je 28 centi na 75,11 dolara po barelu.

„U osnovi, trebalo bi da postignemo situaciju deficita ponude u trećem kvartalu, ali da li je to nadvladano zabrinutošću oko recesije i opreznim raspoloženjem oko povećanja kamatnih stopa, ostaje da se vidi“, rekao je vodeći energetski analitičar DBS banke Suvro Sarkar.

Podaci o inflaciji u SAD kasnije u sredu daće naznake o izgledima kamatnih stopa u najvećoj svetskoj ekonomiji.

Tržišta očekuju još jedan rast, ali da je ciklus povećanja stopa u SAD na vrhuncu. Više stope mogu usporiti ekonomski rast i smanjiti potražnju za naftom.

Zalihe sirove nafte u SAD porasle su za oko 3 miliona barela u sedmici do 7. jula, rekli su tržišni izvori, pozivajući se na industrijske podatke Američkog instituta za naftu. Analitičari koje je anketirao Rojters očekivali su porast zaliha sirove nafte za 500.000 barela.

Ipak, prognoze američke Uprave za energetske informacije (EIA) i Međunarodne agencije za energiju (IEA) ukazuju na zaoštravanje tržišta do 2024. godine.

U međuvremenu, IEA očekuje da bi tržište nafte trebalo da ostane čvrsto u drugoj polovini 2023. godine, navodeći kao razlog snažnu potražnju iz Kine i zemalja u razvoju u kombinaciji sa smanjenjem ponude vodećih proizvođača. Nove prognoze IEA očekuju se ove nedelje.

„Bilans nafte postaje čvršći ili kada se ponuda smanji, ili potražnja revidira naviše. Ako se oboje desi istovremeno, promena može biti seizmička“, rekao je analitičar PVM Tamaš Varga pozivajući se na izglede EIA.

„Jasno je da nije zabrinut zbog recesije izazvane inflacijom koja bi potencijalno mogla da ugrozi globalnu potrošnju nafte.

Najveći proizvođač Saudijska Arabija obećao je prošle nedelje da produži smanjenje proizvodnje za 1 milion barela dnevno u avgustu, dok će Rusija smanjiti izvoz za 500.000 barela dnevno.