Kina uzvraća na kritike NATO-a, upozoravajući da će zaštititi njena prava

Kina uzvraća na kritike NATO-a, upozoravajući da će zaštititi njena prava

Peking je uzvratio na optužbe NATO-a da Kina dovodi u pitanje interese i bezbednost te grupe i usprotivio se svakom pokušaju vojne alijanse da proširi svoj otisak na azijsko-pacifički region, prenosi Rojters.

U snažno sročenom saopštenju objavljenom na pola dvodnevnog samita u litvanskoj prestonici Vilnjusu u utorak, NATO je rekao da Narodna Republika Kina (NRK) svojim „ambicijama i politikom prinude“ dovodi u pitanje njene interese, bezbednost i vrednosti.

„NRK koristi širok spektar političkih, ekonomskih i vojnih alata kako bi povećala svoj globalni otisak i projektnu moć, dok ostaje nejasna o svojoj strategiji, namerama i vojnom jačanju“, rekli su šefovi država NATO-a u svom saopštenju.

„Zlonamerne hibridne i sajber operacije NR Kine i njena konfrontirajuća retorika i dezinformacije ciljaju saveznike i štete bezbednosti Alijanse.

Sadržaj saopštenja koji se odnosi na Kinu zanemaruje osnovne činjenice, iskrivljuje kinesku poziciju i politiku i namerno diskredituje Kinu, navodi se u saopštenju kineske misije za Evropu u utorak.

„Mi se tome odlučno protivimo i odbacujemo“, navodi se u saopštenju.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je novinarima na samitu da, iako Kina nije „protivnik“ NATO-a, ona svojim „prisilnim ponašanjem“ sve više izaziva međunarodni poredak zasnovan na pravilima.

„Kina sve više osporava međunarodni poredak zasnovan na pravilima, odbijajući da osudi rat Rusije protiv Ukrajine, preti Tajvanu i sprovodi značajno vojno jačanje“, rekao je on.

Međutim, NATO nije pomenuo Tajvan u svom saopštenju.

Dvodnevnom samitu prisustvuju i neki azijsko-pacifički lideri.

Japanski premijer Fumio Kišida, pridruživši se po drugi put, imao je za cilj da podseti vojnu alijansu da obrati pažnju na rizike istočne Azije, dok je južnokorejski predsednik Ioon Suk Ieol tražio dublju međunarodnu bezbednosnu saradnju usred rastućih pretnji Severne Koreje i tenzija oko Kine.

Kišida je u maju rekao da Japan nema planove da postane članica NATO-a, iako NATO planira kancelariju u Tokiju, svoju prvu u Aziji, kako bi olakšao konsultacije u regionu.

Kina se odlučno protivi „kretanju na istok u azijsko-pacifički region“ NATO-a i upozorila je da će svaka akcija koja ugrožava prava Pekinga naići na odlučan odgovor, navodi se u saopštenju kineske misije.

„Svaki akt koji ugrožava legitimna prava i interese Kine naići će na odlučan odgovor“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju, NATO je takođe naveo da Kina pokušava da kontroliše ključne tehnološke i industrijske sektore, kritičnu infrastrukturu, strateške materijale i lance snabdevanja, kao i da je Peking takođe koristio svoju ekonomsku polugu da stvori strateške zavisnosti i pojača svoj uticaj.