Ukrajina i Rusija izveštavaju o teškim borbama na istoku i jugu

Ukrajina i Rusija izveštavaju o teškim borbama na istoku i jugu

Ukrajinska vojska je u utorak izvestila o teškim borbama na istoku i jugoistoku, glavnim poprištima njenog nastojanja da povrati zemlju koju su zauzeli ruski osvajači, rekavši da su njene snage odbile desetine neprijateljskih napada, piše Rojters.

Predsednik Volodimir Zelenski, koji je izrazio izvesnu frustraciju zbog neuspeha NATO-a da ponudi Ukrajini rok za članstvo u alijansi, sugeriše da se planiraju rane faze kontraofanzive u ta dva regiona.

Ali takođe kaže da bi voleo da je napredak bio brži.

Ruski izveštaji sa linije fronta takođe navode sukobe, uključujući uspešnu odbranu područja u blizini razorenog grada Bahmuta, gde Ukrajina kaže da se njene snage oporavljaju.

Portparol ukrajinskog Generalštaba Andrij Kovaliov rekao je da su ukrajinske trupe uzvratile rusko napredovanje podržano artiljerijskim napadima u blizini dva grada severno od Bahmuta – koje su zauzele ruske plaćeničke snage krajem maja.

Promenljiva situacija u blizini Bahmuta bila je u fokusu velike pažnje, a Ukrajina je primetila napredak na južnom rubu grada, posebno strateškom selu Kliščijevka.

Oslobađanje sela, koje leži na višem tlu, dalo bi ukrajinskim snagama operativnu prednost u potencijalnom opkoljavanju ruskih snaga u Bahmutu, kažu analitičari.

Ukrajina je u ponedeljak saopštila da kontroliše visine oko sela, omogućavajući joj da puca na ciljeve u samom Bahmutu.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su njegove snage odbile devet pokušaja ukrajinskog napredovanja u istočnom regionu Donjecka, uključujući i jednu vožnju u blizini Kliiščovke.

Na jugu, Ukrajina kaže da je ponovo zauzela grupu sela u ranim fazama vožnje ka Azovskom moru – sa ciljem da preseče ruski kopneni most koji povezuje istočnu Ukrajinu sa poluostrvom Krim, koje je anektirala 2014. godine.

Ukrajinski general Oleksander Tarnavskii, pisajući na Telegramu, rekao je da su borbe besne u celom sektoru, a njegove snage su odbile 27 neprijateljskih napada. Ruske gubitke tokom 24 sata procijenio je na nekoliko stotina mrtvih i ranjenih.

Bez obzira na sve dobitke Ukrajine u njenoj kontraofanzivi, ruske snage i dalje drže ogromne delove zemlje nakon više od 500 dana rata – neke procene govore da je to 17% ukrajinske teritorije.

Ukrajinski vojni analitičar Serhii Hrabskii rekao je da se vožnja Ukrajine prema obali odvija dobro, uzimajući u obzir ruske odbrambene pripreme i obimno rudarenje.

„Napominjemo da smo za mesec i po dana ofanzivnih operacija doneli 25 odsto naših resursa“, napisao je on na sajtu Espreso TV. „Na osnovu jednostavne aritmetike, ako nastavimo ovim tempom, govorimo o četiri meseca“