Američki izaslanik za klimu Džon Keri putuje u Kinu sledeće nedelje

Američki izaslanik za klimu Džon Keri putuje u Kinu sledeće nedelje

Američki izaslanik za klimu Džon Keri u ponedeljak će postati treći visoki zvaničnik Bajdenove administracije koji će posetiti Kinu poslednjih nedelja nakon poseta sekretara finansija Dženet Jelen i državnog sekretara Entonija Blinkena, prenosi Rojters.

Američki zvaničnik rekao je u utorak da će Keri dolaziti u posetu od ponedeljka do četvrtka.

Vašington je nastojao da popravi veze sa Pekingom narušene oko pitanja nacionalne bezbednosti, uključujući Tajvan; optužbe za špijuniranje; američke zabrane izvoza naprednih tehnologija; industrijska politika Kine koju vodi država; pitanja ljudskih prava; poreklo pandemije COVID-19 i trgovinske tarife.

Keri je u maju rekao da ga je Kina pozvala da poseti „u skorije vreme“ radi razgovora o sprečavanju globalne klimatske krize uprkos tenzijama između dve najveće svetske ekonomije i emitera gasova staklene bašte.

Dve zemlje su ranije sarađivale u vezi sa klimatskim promenama uz napredak koji je doveo do Pariskog klimatskog sporazuma 2015.

Keri se poslednji put sastao sa svojim kineskim kolegom Ksie Zhenhuom u januaru.

Jelen je tokom vikenda rekla da su njeni sastanci sa visokim kineskim zvaničnicima bili „direktni“ i „produktivni“, pomažući da se stabilizuju često teški odnosi supersila.

Prošlog meseca, Blinken se sastao sa predsednikom Si Đinpingom u Kini, ali ubrzo nakon što se njegovo putovanje završilo, predsednik SAD Džo Bajden nazvao je Sija „diktatorom“, rizikujući dalje pogoršanje odnosa.

Posete su pokrivale niz tema, ali nisu dovele do jasnih pomaka.

Kina je prošle godine nakratko prekinula razgovore sa Sjedinjenim Državama o klimi, bezbednosti i drugim pitanjima kao odgovor na posetu tadašnje predsednice Nensi Pelosi Predstavničkog doma američkog Kongresa Tajvanu.