Francuska i Nemačka obećavaju da će revitalizovati zajedničko preduzeće za tenkove

Francuska i Nemačka obećavaju da će revitalizovati zajedničko preduzeće za tenkove

Nemačka i Francuska i dalje planiraju da zajednički razviju glavni borbeni tenk (MBT), a plan puta za taj poduhvat se očekuje da bude dogovoren do kraja godine. Odlučnost da se pokrene projekat koji je dugo zastajao izrazili su u ponedeljak ministri odbrane dve zemlje tokom sastanka u Berlinu.

„Uprkos svim proricanjima i glasinama, želimo ovaj zajednički projekat“, rekao je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim francuskim kolegom Sebastijenom Lekornuom. Očekuje se da će predloženi MBT postati operativan najranije 2035. godine, potvrdio je Pistorijus.

Dvojica ministara su rekli da su zadužili svoje starešine da iznesu tenkove koje žele i da imaju spremnu osnovnu mapu puta do sledećeg sastanka u septembru, ili najkasnije do kraja ove godine.

„Ustanovili smo ovaj kalendar kako bismo potom mogli da damo predloge kancelaru [Olafu] Šolcu i predsedniku [Emanuelu] Makronu o konturama šta će biti ovaj tenk“, rekao je Lekornu.

Prvobitno zamišljen još 2017. godine zajedno sa zajedničkim borbenim avionom pod francuskim vođstvom, francusko-nemački projekat MBT nije dao nikakve opipljive rezultate, čak ni mapa puta nije dogovorena godinama.

Umesto toga, dve zemlje EU nastavile su da razvijaju sopstvene porodice tenkova, Nemačka je ostala fokusirana na seriju Leopard 2 – sa njenom duboko modernizovanom varijantom, Panther KF51, predstavljenom prošle godine – dok Francuska ima porodicu tenkova Leclerc u svojoj arsenal. Berlin i Pariz su takođe bili u sukobu oko različitih pitanja, uključujući razvoj energetike i industrije, kao i neuspeha da proizvedu zajedničku viziju zajedničke evropske odbrane ili da se pozabave stepenom njihove nezavisnosti od NATO bloka predvođenog SAD.

Sada su, međutim, dva ministra očigledno pokušala da pokažu da su razlike rešene, pri čemu su i Pistorijus i Lekornu obasipali jedan drugog pohvalama. „Francusko-nemačko prijateljstvo je jedinstveno… Ne postoji zemlja kojoj smo bliži na različitim nivoima naših odnosa od Francuske“, rekao je Pistorijus. Lekornu je, sa svoje strane, pozdravio „veoma direktan, veoma iskren“ pristup pregovaranja svog nemačkog kolege, opisujući ga kao „Pistorijusov metod“.