Kuleba na samitu Alijanse: NATO ne bi trebalo da drži članstvo Ukrajine „u limbu“

Kuleba na samitu Alijanse: NATO ne bi trebalo da drži članstvo Ukrajine „u limbu“

Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izrazio je razočarenje odlukom samita Severnoatlantske alijanse u Viljnusu o članstvu Ukrajine, koja nije uključivala željeni poziv za Kijev, prenosi „Evropska istina“.

Prema rečima šefa ukrajinskog MIP-a, NATO ne bi trebalo da drži „celu situaciju i Ukrajinu u limbu kada je u pitanju članstvo“. On je priznao da je odluka samita u Vilnjusu skratila Kijevu put ka Alijansi.

I oni (lideri Alijanse. – Red.) bi to (put Ukrajine u NATO. – Prim.) mogli i brže da urade kada bi postojala jasna indikacija kada će Ukrajina dobiti pozivnicu u NATO“, naglasio je on.

„Pretpostavljamo da su svi uslovi već stvoreni za poziv ovde u Viljnusu, dok će do stvarnog članstva doći kada uslovi budu dozvoljavali. Ali nastavićemo da radimo sa našim partnerima da pomerimo ovaj proces napred“, dodao je Kuleba.

Odluka samita u Viljnusu sadrži prilično pozitivnu formulaciju u vezi sa Ukrajinom. Konkretno, samit NATO-a se složio da se ukloni zahtev za Akcioni plan za članstvo na putu Ukrajine ka Alijansi. Istovremeno, saveznici su jasno stavili do znanja da će pozvati Ukrajinu u NATO „kada se steknu uslovi“.

U odluci samita nisu navedeni uslovi koje Ukrajina mora da ispuni, ali je definisan mehanizam za njihovu procenu. Godišnji nacionalni program (ANP) biće sredstvo za praćenje reformi koje sprovodi Ukrajina. Ovaj alat je već na raspolaganju Ukrajini.